Amerikaanse wetenschap heeft blij sperma-schandaal

Hij bedoelde het grappig op Valentijnsdag: de vooraanstaande chirurg Lazar Greenfield, toen hij in een artikel in een medisch tijdschrift oud onderzoek te berde bracht.

Dat behelsde dat sperma een anti-depressieve werking op vrouwen zou hebben.

In 2002 toonde een psycholoog namelijk aan dat vrouwen die zonder condoom met hun partner vrijen, vrolijker zijn dan zij die aan safe sex doen.

Dus maakte Greenfield een kwinkslag door te zeggen dat je vrouwen op Valentijnsdag nog beter sperma cadeau kan doen dan chocolade. Dat had hij beter niet kunnen doen………….

Het schoot de Amerikaanse wetenschappelijke wereld in het verkeerde keelgat en Greenfield werd verweten seksistisch te zijn. De gepensioneerde chirurg en emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Michigan bood zijn excuses aan en gaf zijn redacteurschap bij ‘Surgery News’ op.

In een interview met de ‘Detroit Free Press’ zei hij kortzichtig te zijn geweest. Hij verwachtte de woedende reacties niet en dacht alleen maar dat de, in zijn ogen, fascinerende nieuwe bevindingen gerelateerd aan sperma de moeite waard waren om te delen met zijn lezers. Maar de rel sleepte voort en de zaak kreeg de naam ‘semengate’. Greenfield trok zich ook terug uit het bestuur van de ACS.

Het gewraakte onderzoek uit 2002 was van psycholoog Gordon Gallup. Zijn team ontdekte dat vrouwen waarvan de mannen geen condoom gebruiken over het algemeen minder depressief zijn. Ze blijken zelfs minder zelfmoord te plegen dan vrouwen die het geslachtsverkeer liever met condoom laten verlopen.

Sterker nog, zo vond Gallup uit, vrouwen die normaal gesproken zonder condoom vrijen vallen vaker in een depressie zodra ze een langere periode droog staan. De psycholoog suggereerde dat zijn bevindingen waren te verklaren doordat zaad oestrogeen en prostaglandinen (hormoonachtige stoffen) bevat; stoffen die worden gelinkt aan een lager niveau van depressiviteit. Ook zou er oxytocine in sperma voorkomen, wat weer goed is voor de vorming van een sterke sociale band.

Lazar Greenfield zag hierin een mooie vondst van de natuur om de band tussen man en vrouw te versterken. Gallup noemt de reactie binnen de ACS tragisch. De psycholoog zegt dat de controverse, waar zijn onderzoek onverwacht het middelpunt van is geworden, politiek gemotiveerd is.

Lees ook:Sperma maakt blij én slim…
Lees ook:Vrouwen worden vrolijker van sperma
Lees ook:Sperma tegen ochtendmisselijkheid!
Lees ook:Van sperma gaan vrouwen aan de diarree
Lees ook:Neem je vertrouwde huismerk condooms mee op vakantie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amerikaanse wetenschap heeft blij sperma-schandaal

  1. mathias

    Wat een overdreven reactie. Het is duidelijk bedoelt als onschuldige grap. Een beetje verdraagzaamheid mag ook nog wel.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>