Waarom is er zoveel seks aan de top?

Met het uiteenvallen van het zilveren huwelijk van acteur en senator Arnold Schwarzenegger, wordt de complete beerput opengetrokken van ‘s mans dubbele bestaan.

Niet alleen zou hij er minimaal 13 minnaressen op na hebben gehouden, ook heeft ‘Arnie’ een buitenechtelijk kind, dat niet eens wist wie zijn vader is.

En dan hebben we de voorpagina-affaire van Dominique Strauss-Kahn. De kranten staan bol van de reeksen ‘schuinsmarcheerders’ aan de top van politiek, bedrijfsleven showbusiness en niet te vergeten: de topsport, die DSK voorgingen.

Nu zouden wij Nederlanders van e.e.a. juist niet moeten opkijken. Toen de vader van onze majesteit overleed, doken er opeens ook buitenechtelijke dochters op en werd de lijst van Bernhards vermeende minnaressen met elk dagboek en elke biografie langer.

“Macht is het ultieme afrodisiacum”, zei de legendarische Henry Kissinger ooit. Maar is dat wel zo? Zijn het nou echt ‘de groten der aarde’ die seksueel zo om zich heen (ver-) grijpen?

Recent Nederlands onderzoek bracht aan het licht dat zowel mannen als vrouwen met een goede carrière eerder vreemd gaan dan mensen die in het dagelijks leven in het midden of lagere kader opereren. Succes en macht hebben maakt testosteron aan en dat is precies het stofje waar mannen alswel vrouwen hun sexdrive van krijgen.

“De mens is licht polygaam”, zegt Daniel Kruger, psycholoog aan de University of Michigan. “Daardoor hebben mannen met een hogere sociaal-economische status in onze maatschappij meer sekspartners dan anderen – of de man in kwestie nu een hoop koeien heeft, of eigendom, of een gespierde bankrekening.”

Hoewel psycholoog Joris Lammer van de Universiteit Tilburg in eerder genoemd onderzoek zegt dat vrouwen meer en meer geëmancipeerd raken en de gewoontes van mannen overnemen, dus ook vaker seksuele affaires hebben, bleek ook al eens dat vrouwen beter in staat zijn hun sexcapades geheim te houden voor hun partner dan andersom. Het lijkt er dus op dat mannen aan de top met een doorgeschoten libido (denk ook aan de vele topsporters op dit gebied) overmoedig worden en daardoor niet meer voorzichtig, zo u wilt: discreet te werk gaan.

“Honderden jaren terug was het soort gedrag, zoals dat van Dominique Strauss-Kahn gangbaar”, vervolgt Daniel Kruger. “De koning had het herenrecht. We hebben nu weliswaar andere sociale normen en wetten, maar ik denk dat deze evolutionaire neiging nog altijd aan de basis ligt van seksueel wangedrag in onze tijd.”

Eerder deze week vergeleek ik het gedrag van DSK en consorten met dat van de zilverrug-mannetjes onder de gorilla’s. Vanwege hun status en macht, denken ze gewoon dat al het lekkers hen het eerst toekomt en frappant genoeg liggen de vrouwtjes voor dergelijke mannetjes in de rij. Maar de niet-zilverruggen apen dit voorbeeld gewoon weer na.

Vreemdgaande heren (en ook dames) handelen soms ook uit pure frustratie. Zo blijkt dat mannen wiens carrère-echtgenote meer verdient dan hijzelve, eveneens eerder seks buiten het huwelijk te gaan zoeken. Om weer bewonderd te worden waarschijnlijk, of in elk geval dat gevoel te krijgen. En hoe berucht zijn niet de Gooische vrouwen die alles hebben, ja dus ook personeel en hun gebrek aan aandacht van de hardwerkende echtgenoot compenseren met jawel:………. een tête à tête met de tuinman, die een nieuwe vijverpartij komt aanleggen en een hele vette rekening mag sturen naar de heer des huizes.

Huwelijksconsulente Michele Weiner-Davis nuanceert de seks aan de macht. “Ik denk niet dat rijken, celebs en politici meer dan anderen een gevoel hebben van ‘recht hebben op’. Zij worden er vaak uitgepikt, maar als je de minder gefortuneerden en mannen met minder macht zou onderzoeken, dan zou je versteld staan hoeveel er bastaardkinderen hebben en dat al dan niet verborgen houden. We hebben de neiging te denken dat politici slimmer en bekwamer zijn, maar eigenlijk zijn ze gewoon even dom als wij.”

De wereld is door de komst van de hypersnelle media nou eenmaal in hoog tempo aan het ‘vercelebriseren’. En in het woord naäpen wordt al duidelijk dat we evolutionair nog veel hebben van onze voorvaders en -moeders. Niet alleen de uiterlijke kenmerken en kleding wordt volop gekopieerd van de mensen in de spotlights, maar ook hun gedrag. Goed voorbeeld doet goed volgen. Hier en daar is er nog wel een stabiel showbizzhuwelijk te vinden. Maar als het meerendeel er een potje van maakt aan de top, zal alles wat daaronder zit ook dat rolmodel weer volgen.

Lees ook:Machtige mannen en vrouwen hebben de meeste seks-affaires
Lees ook:Nieuw woord uit Saoedi-Arabië: sekshuwelijk
Lees ook:Nikah Mut’ah: halal prostitutie
Lees ook:Denk je aan seks, dan denk je aan Bill Gates
Lees ook:Vrouwen denken 3 uur per dag aan seks

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Waarom is er zoveel seks aan de top?

  1. Pingback: Een echte Don Juan heeft seks met zeker 100 vrouwen gehad | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>