Alles over dat magische orgasme-moment

Waar gaat het over? Een gemiddeld orgasme duurt bij een man 25 seconden en bij een vrouw 17 seconden.

Toch zijn er over deze magische seconden al boeken volgeschreven, om nog maar te zwijgen over alle borrelpraat op dit terrein.

En de wetenschap buigt zich ook steeds dieper over het fenomeen klaarkomen.

Met onderzoeken, met scans en met talloze proefpersonen. Er is nu een boek uit dat al deze wetenschap bundelt………..

‘De wetenschap van het orgasme’ is een uitgave van de Johns Hopkins-universiteit in de Verenigde Staten.

Seksuologe Beverly Whipple, co-schrijver van de internationale bestseller ‘The G Spot and Other Discoveries About Human Sexuality’, werpt samen met neuroloog Barry Komisaruk en endocrinoloog Carlos Beyer-Flores een blik op het orgasme vanuit een interdisciplinair standpunt dat inzichten uit de gedragswetenschappen, de medische wetenschappen en de biologische combineert.

1.WAARTOE DIENT HET ORGASME?
Vrouwen hoeven geen orgasme te beleven om zich voort te planten. Toch is er een theorie die zegt dat het vrouwelijk orgasme een aanzuigeffect van de baarmoeder opwekt, waardoor het sperma sneller bij het te bevruchten eitje komt. Het vrouwelijk orgasme zou dan toch de voortplanting bevorderen, als het ten vroegste 1 minuut voor de ejaculatie en op z’n kaatst 45 minuten na de ejaculatie plaatsvindt.

Bij mannen is het doel veel duidelijker: de ejaculatie dient de voortplanting. Maar wat met het hemelse gevoel dat daarbij komt kijken? Een van de theorieën hierover is dat een orgasme ook bij mannen grote hoeveelheden oxytocine vrijmaakt in het lichaam. Dat is het hormoon dat de hechting bevordert. Daardoor zou de band tussen partners versterkt worden. Zoals ook gebeurt tussen moeder en pasgeboren kind.

Overigens is het mogelijk om als man een ejaculatie te hebben zonder orgasme. Dat gebeurt onder meer bij mannen met een ruggenmergletsel, omdat de zenuwen die naar de hersenen leiden, verbroken zijn. Deze mannen kunnen geen erectie meer krijgen door aan opwindende dingen te denken of door naar een mooie vrouw (of man) te kijken. Het lukt wel wanneer ze lichamelijk gestimuleerd worden. Of er al dan niet een ejaculatie volgt, heeft dan weer te maken met waar het ruggenmerg precies is aangetast.

2.IS KLAARKOMEN GEZOND?
Oxytocine, het hormoon dat vrijkomt bij een orgasme, zou borstkanker kunnen helpen voorkomen, deels omdat deze stof kankerverwekkende vrije radicalen uit de borst helpt te verwijderen.

Op een minder levensbedreigend niveau zijn er bewijzen dat mensen na een orgasme makkelijker de slaap kunnen vatten. Uit een onderzoek bij 1.866 Amerikaanse vrouwen bleek dat 32% de voorbije 3 maanden gemasturbeerd had om gemakkelijker in te slapen. 40% doet het weleens om te ontstressen. 10% had het ook gedaan om menstruatiepijn te verlichten. Van 89 vrouwen met migraine zei bijna de helft dat ze er verlichting in vonden. Pillen bleken betrouwbaarder, maar het pijnstillende effect van een orgasme werkte sneller.

Onderzoek leerde dat het risico op overlijden de helft lager is bij mannen die vaak een orgasme hadden – 2x of meer per week – dan bij mannen die er minder dan ééns per maand een hadden. Er is bij mannen onder meer een verband vastgesteld tussen het hormoon DHEA dat vrijkomt in het bloed, en een daling van het risico op hartaandoeningen. Er zou ook een lager risico zijn op prostaatkanker.

Er is een uiterst klein risico op overlijden door seks: ‘le mort d’amour’ doet zich vooral voor bij mannen met een hartaandoening die getrouwd zijn, maar zich met een andere partner op vreemd terrein bevinden.

3.HOE ONSTAAT EEN ORGASME?
Meestal door genitale stimulatie. Maar niet altijd. Zo zijn er vrouwen bekend die in het testlab een orgasme bereikten zonder dat ze fysiek gestimuleerd werden. Het lukte ze om die piek te halen door bepaalde gedachten op te roepen. Een vrouw met een dwarslaesie had van haar artsen te horen gekregen dat ze na haar ongeval nooit meer plezier aan seks zou kunnen beleven. In het testlab bleek ze klaar te kunnen komen door stimulering van haar nek.

Vrouwen hebben meerdere manieren om een orgasme te bereiken: er leiden zoveel zenuwen naar de clitoris, dat het op die wijze bijna iedere gezonde vrouw lukt. Maar er leiden ook veel zenuwen naar de baarmoedermond en naar de binnenkant van de vagina. G-plek of niet, een vaginaal orgasme bestaat wel degelijk – waarom zouden er anders zoveel dildo’s worden verkocht? Het wordt door ervaringsdeskundigen beschreven als ‘een explosie van sterretjes’.

4.WELKE HULPMIDDELEN ZIJN ER?
Voor mannen is er het beroemde Viagra. Dat helpt eigenlijk alleen als er een fysiek probleem is. Niet als de erectie uitblijft bij gebrek aan verlangen. Ook voegt het niets toe aan de genotbeleving.

Voor vrouwen is er geen hulpmiddel, of het moesten plantaardige stoffen als Ginseng, Ginko biloba of Zestra (een botanische olie) zijn. Arginmax is een voedingssupplement dat zowel in een versie voor mannen als voor vrouwen bestaat. Al deze producten zouden op een of andere manier het seksleven verbeteren. Yohimbine zou de erectiele functie van mannen verbeteren.

Andere pepmiddelen zijn minder betrouwbaar: volgens kenners lijkt een cocaïnerush op een orgasme en ook andere drugs zouden het genot verhogen. Maar al wie lange tijd drugs gebruikt, ziet zijn of haar prestatievermogen drastisch zakken. Hetzelfde met alcohol: het maakt socialer, maar grote hoeveelheden leiden tot barslechte prestaties in bed.

5.WORDT HET ORGASME NIET ZWAAR OVERSCHAT?
Moet een orgasme het ultieme doel zijn van elke seksuele ontmoeting met een partner? Dat is nog maar de vraag. Vroeger werd de afwezigheid van een orgasme, vooral dan bij vrouwen, sowieso als ‘stoornis’ gezien. Nu niet meer. Hulpverleners definiëren het nu alleen nog als een stoornis indien de persoon in kwestie dat zelf zo ervaart en eronder lijdt.

Het kan dus best zijn dat mensen wel opwinding en verlangen voelen, zonder het hoogtepunt te bereiken. Bij vrouwen zou de seksuele beleving trouwens meer circulair zijn dan bij mannen, die eerst verlangen voelen, dan opwinding, en dan een orgasme krijgen. Bij vrouwen kan de opwinding eerst komen en daarna pas het verlangen. En soms is dat bij mannen ook zo, waar zou anders de ochtenderectie vandaan komen?

Overigens maken hulpverleners nu een verschil tussen het fysieke verlangen en het subjectieve verlangen: je kunt tekenen van opwinding vertonen zonder dat je je zo voelt en zonder dat je dat wilt zijn. Dat speelt vooral vrouwen die verkracht worden parten of vrouwen die het slachtoffer zijn van langdurig misbruik.

Bron: De Standaard. ‘De wetenschap van het orgasme’, vertaald door Sam Geuens, uitgever Acco Leuven, 422 blz.

Lees ook:Help, mijn man komt al na 10 seconden klaar!
Lees ook:Het hoogtepunt, een orgasme, klaarkomen: wat is dat nu eigenlijk precies?
Lees ook:Yoga verbetert zin in seks bij vrouwen aanzienlijk
Lees ook:Antidepressiva voor vroege klaarkomers
Lees ook:‘Libido is een verzinsel, zonder seks ga je niet dood’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>