Aseksueel & aromantisch: als je geen polonaise aan je lijf wilt

Vorige week vond in London een bijzondere conferentie plaats, namelijk die van mensen met de seksuele voorkeur: aseksueeel.

Mannen en vrouwen die de geslachtelijke omgang geheel of gedeeltelijk uit hun leven gebannen hebben.

Daar zijn er meer van dan gedacht en de 50.000 die nu reeds verenigd zijn, willen graag meer bekendheid voor dit fenomeen……….

Een aseksueel is ‘iemand die geen seksuele aantrekkingskracht ervaart’, formuleert de vereniging AVEN (Asexual Visibility and Education Network), die voor het eerst een internationaal congres van een weekend organiseerde.

Deze ‘club van aseksuelen’ werd in 2001 opgericht door de 30-jarige David Jay die de behoefte had met geestverwanten te spreken. “Ik was nog nooit iemand tegen gekomen die ook aseksueel was, ik voel de behoefte om met hen hetzelfde voelen, om mezelf beter te begrijpen”, vertelt hij in METRO.

“Het is alsof je naar voetbalwedstrijd gaat omdat je partner van voetbal houdt, ook al doe jij dat niet,’zegt Jay hierover. Jay is geen maagd, hij ging een paar jaar geleden met een vrouw naar bed. Het was een ‘interessante ervaring’ zegt hij, maar niet voor herhaling vatbaar.

Michael Doré die sinds 2009 lid van AVEN is, beschrijft zichzelf als aseksueel en zelfs ook als aromantisch. ‘Ik ben blij met mijn vrienden, maar heb geen behoefte aan seks of romantiek. Ik ben er niet op tegen, het is voor veel mensen een belangrijk iets. In die zin missen wij wel iets, maar als je er geen trek in seks hebt, is het beter om het niet te doen dan tegen je zin in.

Jay: ‘Het moeilijke is dat vandaag de dag seks op elke straathoek te vinden is en zelfs gebruikt wordt om yoghurt te verkopen. Voorts wordt intimiteit verward met seks. Dus als ik zeg dat ik een relatie heb, denkt iedereen dat dat ook seks inhoudt.”

Tot slot nog wat schattingen:
1% van de mensen is aseksueel
70% van de aseksuelen is maagd
17% van de aseksuelen gruwt van seks
38% gruwt er een beetje van
27% laat het koud
4% heeft wel(eens) plezier in seks.

Lees ook:Neen dank u, ik ben aseksueel
Lees ook:Aseksuelen: hele gewone mensen, alleen hoeven ze niet van ‘je dat’
Lees ook:A-seksueel is een geaardheid, net als he, ho of bi
Lees ook:Het leger der aseksuelen: ‘Cake is better than sex’
Lees ook:Aseksueel zijn is iets anders dan celibatair

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>