Huisartsen krijgen seksles

Is het lastig voor huisartsen om met cliënten over seks te praten?

Vanaf nu niet meer, want vandaag lanceert Rutgers WPF een nieuwe website voor eerstelijns zorgprofessionals.

Daarop vinden zij informatie en handvatten rond seksuele problemen en tips hoe zij het gesprek over seksualiteit aan kunnen gaan.

Dat is essentieel, want slechts 6% van alle mensen met seksuele vragen en problemen krijgt professionele hulp……..

Seksualiteit blijft vaak onbesproken in de praktijk van huisartsen en andere eerstelijns professionals. Gêne wordt hiervoor door de professionals als belangrijke reden gegeven.

Ook geven zorgverleners aan dat ze onvoldoende deskundig zijn om problemen te signaleren, mensen goed te kunnen helpen of seksualiteit bespreekbaar te maken.

Dianda Veldman, directeur Rutgers WPF, vindt dat jammer: “Seksualiteit is een basaal onderdeel in het leven van iedereen. Het bestrijkt tal van onderwerpen: van erectie- en orgasmeproblemen tot vragen over anticonceptie en genderdysforie. In elke zorgpraktijk zou seksualiteit een vanzelfsprekend onderwerp moeten zijn.”

Huisartsen sturen cliënten met seksuele problemen veelal door. Voorheen konden ze terecht bij gespecialiseerde poliklinieken Seksuologie in ziekenhuizen, maar die zijn bijna allemaal wegbezuinigd.

Nu worden cliënten doorverwezen naar urologen en gynaecologen, maar bij niet-medische probleem worden ze weer terugverwezen naar de huisarts.

Daardoor vallen veel mensen met problemen in hun seksleven tussen wal en schip.

Dianda Veldman: “Bij minder complexe seksuele problemen kunnen huisartsen prima zelf hulp bieden. De website seksindepraktijk.nl kan ondersteunen.”

Daarop staat naast veel informatie ook de seksuele levensloop van een mens beschreven. Voor complexere problemen vindt de zorgprofessional doorverwijsmogelijkheden. Ook nieuwe inzichten en relevante nieuwsberichten worden gepubliceerd. Er is speciale aandacht voor het ontwikkelen van beleid over seksualiteit in instellingen voor langdurige zorg.

Lees ook:Zesjescultuur rond seksuele voorlichting in voortgezet onderwijs
Lees ook:Seks in combinatie met hartproblemen
Lees ook:Seks na borstkanker
Lees ook:Weer seks hebben als je kanker gehad hebt
Lees ook:Hoe zit het in Nederland met ‘Seks onder je 25e’?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>