Vrouwelijke seksuologen te over, maar waar blijven de mannen?

Zoals eerder opgemerkt hier bij seks.blog grossiert Vlaanderen in mediagenieke, slimme vrouwelijke seksuologen.

Goedele Liekens, Kaat Bollen en Rika Ponnet zijn een aantal van de bekendere namen.

Maar ook in ziekenhuizen en praktijken voor psychologie zijn er bijna geen mannelijke seksuologen te vinden, terwijl het toch evident is dat mannen bij voorkeur met een medeman praten over sekssores, net als vrouwen dat ook liever met een seksegenote doen…….

Daarover luidt nu seksuoloog-pedagoog en lector aan de UCLL Gerard Gielen de noodklok.

De reden voor het gebrek aan mannen in zijn branche zit em voor een groot deel in het feit dat zij veel moeilijker over emotionele of gevoelsmatige onderwerpen praten dan vrouwen.

Wanneer het om relatiegerelateerde problemen of moeilijkheden van seksuele aard gaat, blijkt die weerzin of terughoudendheid nog veel groter. Het feit dat de hulpverleningssector zo vervrouwelijkt is, maakt die drempel alleen nog maar hoger.

“Vooral bij typisch mannelijke seksuele problemen zoals erectiestoornissen, te vroege ejaculatie, geen of te veel zin in seks, een pornoverslaving of bijzondere, afwijkende seksuele fantasie├źn blijkt toenadering tot een vrouwelijke therapeut erg moeilijk”, zegt Gielen in een schrijven.

Een ander nijpend probleem waar veel mannen mee worstelen is dat ze het moeilijk vinden seksueel contact te leggen met een vrouw. “Die vraag voorleggen aan een vrouw houdt voor hen gevoelsmatig een veel groter risico in dan ernaar te polsen bij een man”, aldus Gielen.

Wat het veel mannen ook extra moeilijk maakt, is de manier waarop onze maatschappij vandaag vaak tegen de mannelijke seksualiteit aankijkt. Volgens Gielen wordt die vaak nogal in een negatief daglicht gezet.

Mannen worden vaak nog voorgesteld als brutale seksbeluste wezens, die meer zin hebben in seks dan vrouwen en eigenlijk een potentieel gevaar vormen, aldus de seksuoloog. “Daardoor wordt er een beetje voorbijgegaan aan het genotselement dat seks voor mannen heeft en mag hebben.”

“Wanneer mannen bij een vrouwelijke therapeut moeten gaan aankloppen met vragen over afwijkende seksuele lusten, delicate fantasie├źn of gewoon al het feit dat ze binnen hun relatie meer seks willen dan hun partner, is dat voor hen moeilijk omdat ze vrezen daarvoor door de therapeute veroordeeld te worden.”

Op die manier blijven een heel aantal mannen met hun seksuele problemen zitten, zo blijkt. Gielen krijg regelmatig oproepen van mannen die specifiek op zoek zijn naar een mannelijke seksuoloog.

“Omdat ik zelf geen praktijk heb, probeer ik die mannen door te verwijzen, maar de groep aan praktiserende mannelijke hulpverleners in dat gebied is zo klein dat dat niet altijd lukt.”

Voor de master Seksuologie aan de K.U.Leuven tekenden er in academiejaar 2013-2014 slechts 10 mannelijke studenten in, tegenover een 117 vrouwen.

Dat zichtbare tekort is volgens Gielen een prangend probleem: “Er is in deze tijden van toenemend seksueel grensoverschrijdend gedrag, een stijgend aantal relationele en seksuele problemen en echtscheidingen een grote nood aan zowel mannelijke als vrouwelijke hulpverleners, maar de nood aan mannelijke kandidaten is toch nog net iets groter.”

Lees ook:Vrouwen winden zich niet zo op over seksuele problemen
Lees ook:Gezocht: vrouwen voor onderzoek naar relatie erotische lectuur en zin in seks
Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Vrouwelijke seks-delinquenten handelen niet in hun eentje
Lees ook:Zijn kale mannen potenter?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>