Beste mannen: check je ballen!

Ivan Basso is afgestapt in de Tour nadat teelbalkanker bij hem werd geconstateerd.

Het gaat om de meest voorkomende kankersoort onder jonge mannen en je kunt niets doen om het te voorkomen, hoe gezond je ook leeft.

Maar wel regelmatig controleren…….

Dat meldt het NOS Journaal.

Het aantal mensen met zaadbalkanker is in Nederland de afgelopen 20 jaar meer dan verdubbeld. In 1989 waren het nog ongeveer 340 mannen, inmiddels staat de teller op zo’n 750 jaarlijkse gevallen.

Er is geen directe oorzaak voor de stijging te noemen, zegt Gerrit-Jan Steenbergen van de Stichting Zaadbalkanker. “Het heeft er alle schijn van dat het in je DNA-structuur zit.”

Tsja, de witmannen zijn letterlijk en figuurlijk de lul. “Blanken hebben het meer dan andere type bevolking. Als je Chinees of Afrikaans bent, dan krijg je het niet.”

Met zijn stichting probeert Steenbergen het taboe rondom teelbalkanker te doorbreken. Geen makkelijke opgave.

“Mannen praten niet graag over het checken van hun ballen, terwijl vrouwen wat betreft het controleren van de borsten er eenvoudig aan de keukentafel over praten.”

Ook zijn vrouwen onderling meer geneigd elkaar te adviseren over het controleren. Steenbergen: “Ik moet de eerste vader nog tegenkomen die zegt: ‘Zoon, check je ballen af en toe.’ Er zit schaamte.”

Steenbergen kent genoeg schrijnende gevallen. Een moeder bijvoorbeeld, die haar zoon in zijn zwembroek op het strand spotte. Hij had een enorme bobbel in zijn broek en dat kwam niet door aantrekkelijke vrouwen in bikini.

Ook niet onbelangrijk trouwens: als je eenmaal gediagnosticeerd bent met zaadbalkanker, vergeet dan niet je sperma in te laten vriezen. Aan die stap wordt te vaak voorbijgegaan, stelt Steenbergen.

“En dat is zonde. Een man bij wie beide ballen weg zijn gehaald, heeft uiteindelijk toch nog kinderen gekregen door middel van een Ivf-behandeling. Vries áltijd je zaad in.”

En zo gaat dat ballen checken in z’n werk:
<

Lees ook:HIER KIJKEN: Film ‘Ballen’ over zaabalkanker
Lees ook:Mannen, vergeet die ijsemmer: grijp jezelf bij de kloten!
Lees ook:Sexy lingeriemodel doet mannen voor hoe ze hun ballen moeten controleren
Lees ook:Schaamte leidt tot schade: doe op tijd de test, test, testikel test
Lees ook:Porno-parodie ‘Game of Thrones’ heeft boodschap

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>