De Blije Doos: 3d-clitoris, PrEP en een zadelhoes ‘Lekker kontje’

Dinsdag worden de Tweede Kamer-woordvoerders Ontwikkelingssamenwerking, Onderwijs, Emancipatie en Zorg verrast met een zogenaamde ‘Blije Doos’. Hiermee vragen maatschappelijke organisaties aandacht voor het brede terrein van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden. Oorspronkelijk is de ‘Blije Doos’ een pakket dat aanstaande ouders ontvangen. Alle nieuwe Kamerleden zijn nu in afwachting van een aanstaand kabinet en daarom is het geschenk op z’n plaats.

Op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) en aidsbestrijding is Nederland wereldwijd voortrekker en moet dat blijven. In veel landen is het gebruik van de pil en condooms, het recht om je eigen partner te kiezen en toegang tot veilige abortus niet vanzelfsprekend. Net zo goed als dat er nog veel werk te doen is op bijvoorbeeld de strijd tegen kindhuwelijken, vrouwenbesnijdenis en seksueel geweld.

In de ‘Blije Doos’ zitten dan ook items die verwijzen naar urgente thema’s op dit gebied: een regenboogmasker, dat symbool staat voor LGBTI-emancipatie, een kinderringetje voor kindhuwelijken, een kleerhanger voor onveilige abortus en mannen-en vrouwencondooms. Aidsfonds, Amref Flying Doctors, CHOICE for Youth and Sexuality, dance4life, Hivos, Plan Nederland, Rutgers, RNW Media, Simavi en Wemos vragen hiermee Kamerleden van de Commissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zich voor deze thema’s in te blijven zetten.

In de nationale Blije Doos voor de woordvoerders Emancipatie, Onderwijs en Zorg, zit onder andere een 3d-clitoris, symbool voor een fijn seksueel leven, een doosje van de hiv-preventiepil PrEP, en een zadelhoes met “Lekker kontje” wat symbool staat voor naroepen en seksuele intimidatie. De organisaties Atria, Movisie, Soa Aids Nederland, Sekshag, NVVS, Fiom, GGD GHOR en Rutgers vragen aandacht voor onder andere seksuele diversiteit, het belang van seksuele vorming, het voorkomen van abortus, seksueel geweld, intimiteit en seksualiteit bij ouderen en de betaalbaarheid van PrEP.

Lees ook:Seks is niet altijd confetti uit het slaapkamerplafond
Lees ook:Weing lol in seks vanwege sekueel geweld
Lees ook:Sense nu ook in Noord Nederland
Lees ook:Christelijke partijen afwezig bij seksles Goedele Liekens in Tweede Kamer
Lees ook:Hoe zit het in Nederland met ‘Seks onder je 25e’?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>