Prostitutiewet volgens Zweeds model vergroot illegaal circuit

In de Volkskrant van 23 februari staat een ingezonden brief van Soa Aids Nederland over het Zweedse prostitutie-model.

Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds en Marieke Ridder-Wiskerke van het prostitutieprogramma Soa Aids Nederland, zien er alleen maar nadelen in…….

Jonge meiden die onder valse voorwendselen naar Nederland worden gehaald, vrouwen die jarenlang worden uitgebuit door pooiers, minderjarigen die zich door loverboys gedwongen zien in de prostitutie te werken. Het zijn deze misstanden in de seksbranche die met man en macht moeten worden bestreden.

De vraag is echter hóe? Niet door het criminaliseren van prostitutie, maar door verbetering van de uitvoering van het huidige beleid.

In de discussie over mogelijke maatregelen om uitbuiting te voorkomen, wordt te weinig duidelijk onderscheid gemaakt tussen prostitutie en mensenhandel. Deze verschillende zaken vereisen een verschillende aanpak.

De voorgestelde maatregelen, zoals het strafbaar stellen van klanten volgens het Zweedse model of verplichte registratie van prostituees, zijn schadelijk voor het welzijn van gedwongen én vrijwillige prostituees.

De huidige Nederlandse wetgeving biedt reeds voldoende handvatten om uitbuiting te bestrijden. De wet op mensenhandel is helder gedefinieerd. Het is de uitvoering waar meer in geïnvesteerd moet worden: een integrale aanpak tussen politie, justitie, maatschappelijk werk en gezondheidszorg is de oplossing.

Zowel de verplichte registratie als het strafbaar stellen van klanten vergroten het illegale circuit. De vraag naar betaalde seks zal altijd blijven bestaan. Prostituees zullen zich niet laten registreren uit angst om hun anonimiteit te verliezen, met als gevolg dat zij illegaal werken. Als prostituees niet meer in een legale context kunnen werken zijn zij kwetsbaarder voor uitbuiting en geweldvan klanten en pooiers. In landen waar prostitutie verboden is, vindt meer seksueel geweld plaats en is bovendien de prevalentie van soa’s en hiv hoger.

Inmiddels heeft kamerlid Myrthe Hilkens laten weten ook geen wetsvoorstel te doen richting het ‘Zweedse model’.

Lees ook:Voorlichting voor Haagse hoerenlopers
Lees ook:Hoeren hebben vaker onveilige seks vanwege de crisis
Lees ook:Prostitutie dringt in Nederland door tot kapsalons en zonnestudio’s
Lees ook:Hoerenlopers moeten op hun tellen passen
Lees ook:Zonder condoom is het bij de hoeren stukken duurder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>