Over de schone schijn van de prostitutie

Ruim 10 jaar geleden werd de prostitutie in Nederland gelegaliseerd met een nieuwe prostitutiewet.

Sekswerkers werden kleine zelfstandigen, en misstanden in de branche zouden worden uitgebannen door de nieuwe regelgeving.

Maar heeft dit beleid succes gehad?

Tweede Kamerleden Myrthe Hilkens (PvdA) en Gert-Jan Segers (CU) vinden dat het oude beleid heeft gefaald en dat het de hoogste tijd is voor een nieuw Nederlands model.

Ze reisden samen naar Zweden, waar hoerenlopen strafbaar is en prostitutie verboden………….

Lang voordat beide Kamerleden op reis gingen, werd er in de Nederlandse media al gewaarschuwd voor het Zweedse model, omdat het de rechten van vrouwen zou aantasten. In deze documentaire onderzoeken Hilkens en Segers of dit daadwerkelijk het geval is.

Ze lopen mee met de Zweedse politie en komen terecht op het kerkhof waar de politie een bekende advocaat oppakte terwijl hij seks had met een prostituee.

De documentairemakers nemen ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers vervolgens mee op reis door Roemenië, een land waar veel gedwongen prostitutuees vandaan komen. Segers ziet met eigen ogen hoe gemakkelijk het is om seks met minderjarige meisjes te kopen in een land waar prostitutie verboden is.

In Roemenië ontmoet Segers de Nederlandse expert mensenhandel Henk Werson. Hij is bezig met een vooronderzoek tegen Roemeense mensenhandelaren. In Roemenië worden hem jonge meisje voor seks aangeboden door nietsvermoedende Roemeense criminelen. Werson is ook betrokken bij de grote actie ter bestrijding van mensenhandel die vorige week in Alkmaar plaatsvond. Daar werd een Roemeense mensenhandelaar opgepakt en werd gesproken met 57 prostituees in het kader van onderzoek op signalen van mensenhandel.

De documentaire ‘Schone Schijn’ laat zien hoe er achter de zelfstandig werkende prostituee een wereld schuil gaat van wreedheid, criminaliteit en grote financiële belangen. De opgedane ervaringen van Myrthe Hilkens en Gert-Jan Segers kunnen niet zonder politieke consequenties blijven.

‘SCHONE SCHIJN – PROSTITUTIEBELEID IN EUROPA’, WOENSDAG 27 MAART 2013, HOLLAND DOC, 23.00 UUR, NEDERlAND 2

Lees ook:Ook Christen Unie wil prostitutiewet op de schop
Lees ook:Wordt hoerenlopen weer strafbaar?
Lees ook:Hoeren moeten examen doen voor Nederlands
Lees ook:Metje Blaak vindt verbod op hoerenlopen ‘totaal idioot’
Lees ook:Hoerenlopers bedreigen kamerlid Myrthe Hilkens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>