Ga eens naar een prostituee voor een goed gesprek

Prostituees zijn slimme, zelfstandige en gelukkige vrouwen.

Ondanks de legalisering van het beroep in 2000, is dit niet het beeld dat mensen hebben van sekswerkers.

En de nog steeds dominante negatieve beeldvorming werkt in hun nadeel………

Avans-studente Evi van Orsouw onderzocht hoe ervaringsdeskundigen en hulpverleners het beeld kunnen bijstellen. Voor het essay dat zij schreef over haar onderzoek, ontvangt ze van vakblad Maatwerk de jaarlijkse Studentenprijs.

Van Orsouw rondde voor de zomer haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan Avans Hogeschool in ’s-Hertogenbosch af met het onderzoek ‘Ik prostitueer dus ik ben’.

Voor het onderzoek sprak ze met sekswerkers en liet ze vooral vrijwilligers met hen kennismaken. Van Orsouw:

Die gesprekken met ervaringsdeskundigen maakten soms grote indruk op de deelnemers aan het onderzoek. Zij gingen naar huis met een compleet nieuw beeld van hoe de mens achter het stigma ‘prostituee’ eruit kan zien.’

En daar zit volgens Van Orsouw een waardevolle les voor hulpverleners. ‘De sekswerker’ bestaat volgens Van Orsouw niet. Er is zowel een uitgebuite en ongelukkige sekswerker, als een zelfbewuste en gelukkige.

Het is volgens haar zaak om het beeld compleet te maken bij hulpverleners en het brede publiek. Op die manier kunnen de prostituees beter hun positie bepalen in de maatschappij. “Door simpelweg in gesprek te gaan met ervaren sekswerkers kunnen hulpverleners heel erg veel leren”, is haar conclusie.

In het oktobernummer van vakblad Maatwerk, licht Van Orsouw haar visie toe op het belang van ervaringsdeskundigen en betere voorbereiding op praten over seks in opleidingen voor sociale hulpverleners.

Lees ook:Sekswerkers hebben morgen hun dag
Lees ook:Vandaag is het Open Wallen Dag
Lees ook:Voorlichting voor Haagse hoerenlopers
Lees ook:Helft Haagse hoerenlopers doet het met de blanke sabel
Lees ook:Oost-Europese prostituees rukken op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>