Heimwee naar de Amsterdamse Wallen van de jaren ’60

Vroeger was alles beter en volgens Tonia, Joke en Jan de Bollebakker en dat geldt zeker voor de Amsterdamse hoerenbuurt, Oud-bordeelhouder en hoerenmadammen komen allemaal aan het woord in het boek ‘De Wallen in de jaren ’60″.

Bollebakker bracht schrijver Raoul Serree in contact met iedereen die er toen te vinden was, van postbode tot pooier……..

Aldus meldt AT5.

“Dat is mijn hoerenkast geweest”, zegt De Bollebakker terwijl hij kijkt naar het bekende Casa Rosso op de Wallen. “Dat had ik nooit moeten verkopen, dat is stom geweest. Nu is het niks meer, er wonen allemaal yuppen, er is geluidsoverlast, die man wil een discotheek beginnen, een nachtclub.”

De Wallen in de jaren ’60 waren anders. “De hoerenmaddammen hadden de taak om meisjes aan te nemen, de kasten schoon te maken, een bakkie thee en een broodje te geven”, aldus voormalig madam Tonia. “In de jaren ’60 hoefde de politie niets te doen. Als je toen een beetje kapsones had, dan pakten ze je beet, zetten ze je even binnen en ging je met een nat pak naar huis”, aldus De Bollebakker.

“Je had in die tijd ook wel loverboys, maar toen heetten ze penoze en pooiers. Het is wel zo dat de buurt nog aan elkaar gehecht was, dat is nu totaal verdwenen”, aldus schrijver Serree.

Het boek handelt over de tijd dat ruzies nog met de vuist werden beslecht. Raoul Serrée spoorde veel toenmalige Wallenbewoners op. De inmiddels hoogbejaarde penozemannen en prostituees wilden op het eind van hun leven hun geheimen tóch nog delen. Ze klappen uit de school over Mooie Henkie, die op zijn 15e een eigen hoerenkast had, over corrupte politiemannen van ‘Bureau Warmoes’ en over kinderen van prostituees die werden opgevangen in een villa buiten de stad.

Voor het eerst vertellen de voormalige ‘hoerenmadammen’ Tonia, Joke en Corry waarom het vanaf de jaren ’70 zo mis ging. Maar ook dankzij de postbode, de melkboer en de heilsoldaat schetst dit boek een uniek tijdsbeeld van de beroemdste buurt van Nederland!

“1967 was voor mij een rampjaar. Toen was mijn wijf opeens pleite met een klant. Woest was ik! Ik was mijn business kwijt! Bij Zwarte Gerrit heb ik toen een Beretta gekocht”, aldus BolleBakker (94).

“De meeste meiden hadden ruzie thuis. Er was natuurlijk paniek als er familie langs het raam liep. Ik deed dan de deur open om te zeggen dat het om een dubbelgangster ging”, vertelt Corry (75), een succesvolle hoerenmadam.

“Met de 2 Ouwehoeren in de Koestraat had ik altijd ruzie. Ze gingen kamertjes aan heroïnemeiden verhuren, per uur. De hele nacht was er herrie en schelden op straat. Ertegenover zat Wil de Paardekop, een hoer met een vrij grof hoofd. Die was aan de drank”, meldt Joep ‘de Fluiter’ (70), ruim 34 jaar de wijkagent

Lees ook:Bejaarde prostituees gezocht voor reünie!!!
Lees ook:Blinde toeristen krijgen vandaag verwenbeurt op De Wallen
Lees ook:Ondanks warmte in de peeskamers bevriest de handel op De Wallen
Lees ook:Negerinnen-liefhebber Robert Vuijsje met de dood bedreigd
Lees ook:‘Fair Sex’, een soort Max Havelaar keurmerk voor prostituees

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>