Soldaten hebben veel behoefte aan seks

Er wordt weinig over gesproken, zelfs niet naar aanleiding van missies als die naar Uruzgan.

Maar: militairen aan het front hebben veel behoefte aan seks.

Toch maakte het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum in Overloon er een tentoonstelling over………

In de expositieruimte van ‘Mars & Eros’ liggen bijvoorbeeld oude tegoedbonnen voor bordeelbezoek in een vitrine. Ze waren bestemd voor Duitse soldaten in de Tweede Wereldoorlog.

Over de rol die seks tegenwoordig speelt in het Nederlandse leger gaat de tentoonstelling echter niet. Directeur Van Dungen heeft er bewust geen aandacht aan besteed, om niet op gevoelige tenen te gaan staan.

Hij wil voorkomen dat militairen die pas op een missie zijn geweest in een context worden geplaatst waar zij niet blij mee zijn. En hun partners vermoedelijk al helemaal niet.

De voorzitter van de militaire vakbond AFMP, Wim van den Burg, is er duidelijk over. “We hebben een hypermodern, maar aseksueel leger”, zegt hij tegen Radio Nederland Wereldomroep. ”Met andere woorden: er is op dit moment geen enkele voorziening getroffen, ook niet tijdens uitzendingen. Dat is niet vergelijkbaar met de situatie vroeger waarbij sprake was van door het leger georganiseerde bordelen. Dat kennen we op dit moment helemaal niet bij Defensie.”

Volgens de vakbondsman zijn er ook geen richtlijnen voor omgang met seksuele behoeften in het leger. Er geldt een beetje ‘Don’t ask, don’t tell’. De enige richtlijn is dat het ‘not done’ is een relatie aan te gaan met een ondergeschikte.

Dat de seksuele behoefte bij militairen wellicht groter is dan bij andere beroepsgroepen lijkt te komen door de aard van het werk. Het gaat vaak om jonge mensen die lang van huis zijn en onder grote spanning opereren. Daardoor zouden zij ook meer behoefte hebben zich te ontladen.

Oorlogsmuseum Liberty Park, Museumpark 1, 5825 AM Overloon, tijdelijke expositie: ‘Mars & Eros’ – krijgsmacht en erotiek, 18 januari tot en met 30 november 2011

Lees ook:Tentoonstelling Utrechts museum heeft zelfde naam als sexshop om de hoek
Lees ook:Nicky Blue Eyes: van militaire held naar manhoer
Lees ook:A-seksueel is een geaardheid, net als he, ho of bi
Lees ook:Interactieve dildo’s voor de seks van uitgezonden militairen
Lees ook:Ik ga op militaire missie en ik neem mee… mijn prostituée?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>