Mannen lullen niet over prostaat-sores

Vrouwen spelen een sleutelrol in het aanpakken van prostaatproblemen.

Dit vanwege het gegeven dat veel mannen nog altijd uit schaamte en angst hun kop houden en in het zand steken……….

Dat is de ervaring van medische specialisten en organisaties tijdens een publieksmanifestatie gisteren in Amsterdam in het kader van de Dag van de Prostaat, zo meldt Sp!ts.

Bijna 40% van de mannen 50+ kampt met plasklachten. Deze kunnen wijzen op prostaatproblemen.

Slechts tweederde van deze groep bezoekt de huisarts. Deze cijfers zijn afkomstig van TNS Nipo die onderzoek deed in opdracht van de Vereniging voor Urologie (NVU).

Bij de manifestatie gaven de NVU en European Association of Urology bij een levensgrote prostaat informatie aan het publiek.

“Wat opvalt is dat veel vrouwen om informatie komen vragen voor hun man,” vertelt Hans Ransdorp, voorzitter van de patiĆ«ntenorganisatie Stichting Contactgroep Prostaatkanker in de krant. “30% van de telefoontjes naar onze hulplijn komen van vrouwen die om informatie vragen over prostaatproblemen en de verschillende behandelingen voor hun man. Zij spelen dus een belangrijke rol, want veel mannen ontkennen dat er wat aan de hand is.”

Ook Frank Roeling, uroloog in het HagaZiekenhuis in Den Haag kreeg gisteren ‘evenveel vragen van vrouwen als van mannen’. “Bij plasklachten moet je denken aan ‘s nachts vaak moeten plassen, nadruppelen, het gevoel hebben niet goed te kunnen uitplassen. Dat kan duiden op een vergrote porstaat. Vaak lopen mannen onnodig lang door, terwijl er goed wat aan te doen is met medicijnen of in het uiterste geval een operatie.”

Vaak gaat het om een goedaardige prostaatvergroting. Klachten kunnnen echter ook duiden op prostaatkanker. Jaarlijks treft de ziekte zo’n 9500 mannen. 3000 mannen overlijden eraan. Lees verder op allesoverurologie.nl

Lees ook:Besnijdenis helpt wellicht ook tegen prostaatkanker
Lees ook:Prostaatbesparende chirurgie bij blaaskanker voorkomt impotentie
Lees ook:Heren: de tomaat is top voor de prostaat!
Lees ook:Elke dag masturberen beschermt tegen prostaatkanker
Lees ook:Meer seks + veel overspel = minder risico prostaatkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>