Een kwart van de vrouwen ervaart weleens pijn bij het vrijen

Wetenschappers van de KU in Leuven gaan nu voor het eerst op zoek naar alle fysieke en psychische oorzaken oorzaken van pijn bij het vrijen bij vrouwen.

Hoognodig, want te veel vrouwen denken dat deze pijn normaal is…………

Uit cijfers van een Zweeds onderzoek blijkt dat van alle vrouwen tussen de 18 en 65 jaar 38% eenmaal of vaker pijn heeft ondervonden tijdens de seks. 28% van alle ondervraagde vrouwen vindt die pijn zelfs problematisch.

Belgische cijfers zijn er niet, maar op basis van de buitenlandse onderzoeken wordt door onze zuiderburen aangenomen dat 1 op de 4 vrouwen soms of altijd pijn heeft tijdens het vrijen.

“Pijnklachten die ons het vaakst bereiken zijn die van jonge vrouwen. Het gaat dan om de pijn die gepaard kan gaan met de ontmaagding. Maar jonge mensen zijn, zeker in het begin van een relatie, ook extra vaak seksueel actief. Daardoor kunnen kleine kloofjes ontstaan die tot heel wat pijn kunnen leiden”, zegt seksuoloog Paul Enzlin van de KU Leuven in Het Nieuwsblad.

“Ook het heropstarten van het seksueel contact na een zwangerschap kan ongemak met zich meebrengen. Naast jonge vrouwen zijn het vooral vrouwen in de menopauze die pijn ondervinden tijdens het vrijen.”

Doorgaans gaat het om tijdelijke pijn of ongemak. “Maar we weten dat er ook een groep vrouwen is die structureel pijn heeft. In het onderzoek vormt die groep vrouwen een blinde vlek. Veel vrouwen zoeken immers geen hulp omdat ze denken dat de pijn niet meer dan normaal is”, zegt Enzlin.

Daarbij komt nog dat pijn tijdens het vrijen het gevolg kan zijn van een complexe kluwen aan oorzaken.

“Het gaat om ontstekingen en schimmels, maar even goed om spanning die ontstaat omdat de liefdespartners niet dezelfde verwachtingen hebben. Ook de verwachting pijn te hebben, vergroot de spanning nog meer.”

Omdat er zoveel aspecten bij komen kijken, brengen de wetenschappers bij het onderzoek dat momenteel in de opstartfase zit, verschillende disciplines samen. “Het gaat om een medisch onderzoek, maar ook om psychologische en relationele peilingen, eventueel met de partner”, zegt Enzlin. ‘Op die manier willen we pijn bij het vrijen benaderen als een pijnprobleem, en niet gewoon als seksueel probleem om zo met betere behandelingen op de proppen te komen.”

Een online enquête en meer info vindt u op gbiomed.kuleuven.be/pijnbijhetvrijen.
In Nederland wordt in het Leids Universitair Medisch Centrum veel onderzoek gedaan naar dyspareunie, oftewel: pijn bij het vrijen.

Lees ook:De orgasme-kloof
Lees ook:Mogelijke oorzaken van pijn bij vrijen bij mannen
Lees ook:Ook mannen kunnen pijn bij seks hebben
Lees ook:Per ongeluk goed werkend medicijn gevonden tegen pijn bij het vrijen
Lees ook:Pijn = stop

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>