Seks in combinatie met hartproblemen

Naar aanleiding van de ‘Week van het Hart’ in België komt de Werkgroep voor Cardiovasculaire Verpleegkunde bij de zuiderburen met de resultaten van eigen onderzoek.

Hieruit blijkt dat verpleegkundigen te weinig informatie aan patiënten verstrekken over seks in combinatie met hartproblemen……….

En dit terwijl mensen met een hartaandoening vaak met seksuele problemen kampen, tengevolge van hartfalen, medicatie of psychische barrières.

Mensen met een hartaandoening hebben tal van vragen over het moment waarop zij weer seksueel actief kunnen zijn en welke activiteiten toegestaan zijn. Artsen en verpleegkundigen hebben een belangrijke rol bij die informatie.

In het oktober-nummer van het medisch vakblad ‘International Journal of Clinical Practice’ verschijnt een artikel waarin de onderzoekers hun resultaten volledig publiceren.

59% van de Vlaamse en 26% van de Waalse verpleegkundigen zag het als zijn/haar verantwoordelijkheid om seksualiteit te bespreken met de patiënten. 67% van de Vlaamse en 79% van de Waalse verpleegkundigen hebben het afgelopen jaar met geen enkele hartpatiënt over seksualiteit gesproken. 39% van de Vlaamse en 84% van de Waalse verpleegkundigen voelde zich onvoldoende opgeleid om deze thematiek met hartpatiënten te bespreken.

Wie tijdens of na een hartaandoening vragen, twijfels of problemen heeft bij het vrijen, hoeft zich daar niet over te schamen. Veel hartpatiënten worstelen ermee en dat is ook logisch. Ze maken zich ongerust over het risico op nieuwe hartincidenten tijdens seks. Theoretisch neemt dat risico inderdaad wat toe, maar zeker niet onrustbarend. Slechts 0,9% van het totale aantal hartaanvallen zou volgens Amerikaanse cijfers optreden na het hebben van seks.

Een gezond mens vanaf 50 jaar loopt een risico van 1 op 1.000.000 op een hartinfarct na een stevige vrijpartij van 1 uur. Bij wie eerder al een hartinfarct doormaakte, verdubbelt dat risico. Het blijft dus verwaarloosbaar klein.

Hartpatiënten die zonder pijn in de borst dagelijkse activiteiten kunnen volbrengen, zoals winkelen, tuinieren en koken, hoeven niet te vrezen dat vrijen te veel inspanning vereist. Het is wel belangrijk om het kort na het hartinfarct of de behandeling wat rustiger aan te doen in bed.

Eerder dit jaar bleek uit onderzoek van de Harvard School of Public Health overigens wel dat bij occasionele seks, dus in het geval overspel en onenightstands het risico op een hartaanval 3x groter is.

Lees ook:Seks lokt zelden hartinfarct uit
Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Mannelijke hartpatiënten willen meer aandacht voor seksueel functioneren
Lees ook:Seks na hartinfarct: OK, vreemdgaan: nee
Lees ook:Huisartsen krijgen seksles

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Seks in combinatie met hartproblemen

 1. John

  Interessant artikel. Ik heb hier zelf ook een artikel over geschreven wat hier wellicht goed op aansluit. Misschien ook interessant voor patiënten/ geïnteresseerden.

    /   Reply  / 
 2. Ger

  Wellicht niet algemeen bekend, maar De Hart&Vaatgroep heeft twee nieuwe folders:

  Sexualiteit na een beroerte en
  Sexualiteit na hartproblemen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>