Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling

Belangrijk is om na een bevalling eerst je lichaam voldoende rust te gunnen en te laten herstellen.

Het duurt ongeveer 17 dagen voordat de baarmoedermond weer volledig gesloten is.

Zolang de baarmoedermond nog niet helemaal dicht is, kunnen er via de penis bacteriën naar binnen gebracht worden die voor een ontsteking kunnen zorgen.

Advies is dan ook om 3 weken te wachten met seks na de bevalling…………

Voor vrouwen die er eerder aan toe zijn gebruik dan in ieder geval een condoom zodat er geen bacteriën overgebracht kunnen worden. Belangrijk is pas met seks te beginnen als je er klaar voor bent of dit nu 3 weken, 3 maanden of langer is. In de tussentijd zijn er vele andere mogelijkheden om elkaar te beminnen.

De eerste keer vrijen na de bevalling is een spannende aangelegenheid voor de meeste vrouwen (maar ook de meeste mannen). Tijdens de zwangerschap en bevalling is er zoveel gebeurt met je lichaam dat het idee alleen al aan de eerste keer vrijen beangstigend kan zijn.

De angst dat het pijn kan doen zorgt ervoor dat je gespannen bent. Vrouwen die borstvoeding geven hebben ook nog eens minder vaginale afscheiding. Je blijft dus droger ook tijdens opwinding. Gelukkig is dit probleem simpel op te lossen door een goed glijmiddel te gebruiken.

Sommige vrouwen houden pijnklachten tijdens het vrijen na de bevalling. Niet de pijn die wordt veroorzaakt door een eventuele knip of scheurtje, want dat behoort na 6 weken zo goed genezen te zijn dat er geen pijnklachten worden veroorzaakt tijdens het vrijen.

Pijn tijdens vrijen kan ook veroorzaakt worden door een te hoge spanning in de bekkenbodemspier. Door verkeerd of te veel oefenen kan er een zo hoge spanning worden opgebouwd dat er onvoldoende ruimte is om de penis naar binnen te brengen. Ook door te knijpen met je bekkenbodemspieren kan de penis niet of slechts met moeite ingebracht worden.

Heel vaak weet je als vrouw niet dat je knijpt met je bekkenbodem. De bevalling kan psychisch zo ingrijpend zijn geweest dat je onbewust je vagina afsluit. Als penetratie niet lukt spreken we van vaginisme. In dat geval verwijs ik je naar de uitstekende nederlandsstalige website pijnbijvrijen.wordpress.com

Lees ook:Seks na een bevalling
Lees ook:Meer pijn bij de seks na bevalling met keizersnede
Lees ook:Bevallen met een keizersnede leidt niet tot betere seks
Lees ook:Pijn bij het vrijen?
Lees ook:‘Vrouwen genieten meer van seks als ze eenmaal natuurlijk gebaard hebben’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>