Seksproblemen na kanker

Kankerpatienten hebben nogal eens te kampen met fysieke en psychische problemen op het gebied van seks en relatie.

Potentieverlies bij mannen, verlies van lustgevoelens, geen zin om te vrijen of pijn bij het vrijen kunnen ontstaan als gevolg van de kanker zelf en/of de behandeling.

Maar patienten hebben ook last van faalangst en schaamte, problemen met rouwverwerking, lichaamsbeleving of in de relatie.

Zo is het een bekend gegeven dat medicatie bij borstkanker vaak leidt tot verlies van libido. Patienten denken nogal eens dat het erbij hoort, dat het nu eenmaal zo is, maar in veel gevallen is er wel degelijk iets aan te doen…..

Daartoe heeft het Regionaal Centrum Seksuologie van het azM / Maastricht UMC+, in samenwerking met PRIMA, een gespecialiseerd pyschologe
aangetrokken. In het Oncologiecentrum vindt wekelijks een seksuologisch spreekuur plaats.

Als je kanker hebt, heb je wel iets anders aan je hoofd dan seks, wordt algemeen gedacht. Dat kan zeker gelden voor degenen die net te horen hebben gekregen dat ze aan kanker lijden, of midden in een intensief behandeltraject zitten. Maar juist na de diagnose, die hen confronteert met leven en dood, kunnen mensen veel behoefte hebben aan intimiteit.

Na verloop van tijd hoort seksualiteit er ook gewoon weer bij, hoewel niet alles misschien meer mogelijk is. De voornaamste taak van de hulpverlener is om de kankerpatient en zijn of haar partner te helpen laten ontdekken wat er nog wel mogelijk is.

Soms is het mogelijk bepaalde fysieke gevolgen van de behandeling – zoals verlies van libido – tijdelijk met medicamenten ongedaan te maken, zodat zin in seks en opwinding weer kunnen toenemen.

Daarnaast krijgen patienten informatie en voorlichting aangeboden, niet alleen als de diagnose net gesteld is, maar ook na een jaar.

“Je moet ze bieden waar ze behoefte aan hebben”, aldus psychologe Iris Maes. Zij maakt duidelijk dat ook de partner van de kankerpatient welkom is voor informatie en professionele begeleiding. “Partners durven vaak hun seksuele verlangens niet meer te uiten, omdat ze bijvoorbeeld de neiging hebben elkaar te ontzien. ‘Dat kan ik toch niet van hem/ haar vragen’”, krijg ik regelmatig te horen. Maar kanker hoeft niet te betekenen dat er geen seks meer mogelijk Het opnieuw oppakken van lichamelijke intimiteit en seksualiteit kan een manier zijn om samen de gevolgen van de ziekte te verwerken en een opening bieden om weer te ontdekken wat er wel nog mogelijk is.”

Patienten en hun partners kunnen via hun behandelend specialist of huisarts verwezen worden naar de poli seksuologie in het Oncologiecentrum.

Lees ook:Keelkanker bij mannen als gevolg van orale seks verzesvoudigd!
Lees ook:Seks, als je kanker hebt gehad aan je voortplantingsorganen
Lees ook:Weer seks hebben als je kanker gehad hebt
Lees ook:Onveilige seks met HIV-patienten kan wel
Lees ook:Van promotie en/of salarisverhoging piekt het libido

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>