Eenderde van keelkankers veroorzaakt door orale seks

Hollywoodacteur Michael Douglas verraste recent vriend en vijand door in een interview te zeggen dat zijn keelkanker niet was onstaan door rook- en/of drinkgedrag, maar door orale seks.

Eenderde van de patiënten waarbij keelkanker wordt vastgesteld blijken geïnfecteerd met het humaan papillomavirus (HPV), dat seksueel overdraagbaar is……….

Zo blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford waarover is gepubliceerd in ‘Journal of Clinical Oncology’.

Zij bestudeerden bloedstalen van gezonde deelnemers aan het begin van het onderzoek.

De stalen werden toen gecontroleerd op de aanwezigheid van antilichamen voor een van de belangrijkste proteïnes van HPV E6. Deze schakelen het beschermingssysteem uit van een deel van de cellen die moeten voorkomen dat kanker zich ontwikkelt.

Wie antilichamen heeft, kampt dus al kankercellen als gevolg van HPV. De stalen van 135 patiënten met keelkanker werden vergeleken met die van 16.000 gezonde mensen. Daaruit blijkt dat 35% van de patiënten antilichamen had, bij gezonde mensen was dit verwaarloosbaar.

De patiënten met dit type keelkanker als gevolg van HPV hebben wel meer kans te overleven dan degenen die ziek werden door een overmatige consumptie van alcohol en tabak.

Er bestaan meer dan 100 types van het virus, de meeste mensen raken ooit in hun leven geïnfecteerd, maar het immuunsysteem kan in het overgrote deel van de gevallen aan. Het grootste risico op kanker lopen mensen bij wie strengen HPV-16 en HPV-18 aanwezig zijn. De eerste zou verantwoordelijk zijn voor ongeveer 60% van de baarmoederhalskankers, 80% van de anale kankers en 60%.

Kankerexperte Sara Hiom besluit: “HPV komt erg vaak voor. Veilige seks kan het risico beperken, maar condooms kunnen een infectie niet helemaal uitsluiten.”

Als de HPV-vaccinatie behalve tegen baarmoederhalskanker ook zou kunnen beschermen tegen keelkanker en anuskanker, zou dat natuurlijk mooi zijn en zouden ook jongens gevaccineerd kunnen worden in de toekomst. Maar daar is nog onderzoek voor nodig. Nu al krijgen alle meisjes die in Nederland 13 jaar worden een oproep voor een HPV-vaccinatie.

Lees ook:Meer keelkanker als gevolg van orale seks, maar ook meer overlevingskansen
Lees ook:Neuken op doktersrecept tegen slapeloosheid
Lees ook:Beffen en pijpen kunnen dodelijk zijn!
Lees ook:Titanium-generatie beleeft weer betere seks!
Lees ook:Seks lokt zelden hartinfarct uit

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>