Dames entre nous: het verschil tussen vaginitus en vaginose

Soms zijn ze er weer opeens in de media: de berichten dat vrouwen vaak last hebben van een schimmelinfectie in hun vagina of was het nou een bacteriële ontsteking?

Afijn, alles wordt even door elkaar geschud, dus er klopt niet meer van. Seks.blog is bij haar eigen arts op consult gegaan en dat leverde het volgende op……..

De meest voorkomende vaginale aandoeningen zijn vaginose, veroorzaakt door een bacterie of vaginitus, wat ontsteking van de vagina betekent en vaak veroorzaakt wordt door een schimmel of een tekort aan oestrogeen.

Uit een enquête onder 981 bezoekers van GezondheidsNet.nl blijkt dat bijna tweederde van de Nederlandse vrouwen weleens een vaginale schimmelinfectie had. De meesten gingen naar de huisarts en haalden een geneesmiddel op recept, 9% wacht af en 11% koopt een receptvrij geneesmiddel bij apotheek of drogist.

Vaginose wordt meestal veroorzaakt door een te sterke groei van bacteriën. Dit gaat gepaard met toegenomen afscheiding zonder toename van witte bloedcellen en met een wat visachtige geur.

Risicofactoren vaginose
• IUD (intra-uterien device zoals spiraaltje)
• intiem zeepgebruik, vaginadouches of tampons
• wisselende sekscontacten
• een eerdere vaginose

Dit kan veroorzaakt worden door hormonale schommelingen (puberteit, zwangerschap, pilgebruik, menopauze) en/of door het gebruik van bepaalde medicijnen, met name veel antibiotica.

Vaginitis is geen ziekte op zich, maar een verzamelnaam voor ontstekingen van de vagina, al dan niet veroorzaakt door een infectie door schimmels zoals candida, die gepaard gaat met klachten zoals veranderde afscheiding (vaak brokkelig), ammonia-achtige geur, jeuk en pijn bij het vrijen tot branderige pijn.

Risicofactoren vaginitis
• seksuele activiteit, vooral orale seks
• recent antibioticagebruik (bacteriën dood, schimmels krijgen overhand)
• diabetes mellitus
• immuundeficiëntie (aids, chemotherapiepatiënten, corticoïdengebruik).

Een aantal seksueel overdraagbare aandoeningen zoals trichomonas vaginalis, gonorroe en vooral chlamydia trachomatis kunnen ook vaginitis veroorzaken. Dit zijn echter ernstige aandoeningen die als ze onbehandeld blijven nare gevolgen hebben, zoals chronische buikpijn, onvruchtbaarheid en buiten-baarmoederlijke zwangerschappen.

Bij klachten over abnormale afscheiding moet dan ook steeds nagegaan worden of er kans bestaat op een SOA en de huisarts moet in zo’n geval altijd een doorverwijzing geven voor een test.

 

Lees ook:Hoe de vagina goed op smaak te houden
Lees ook:Dokter Google is populairder dan de vulva-poli
Lees ook:De beste hygiëne voor de vagina: water bis bis
Lees ook:Als je vagina kut ruikt………..
Lees ook:Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>