Na borstkanker hebben vrouwen meer begeleiding nodig op seksueel gebied

Een chronische ziekte of een lichamelijke beperking kan seksuele problemen veroorzaken.

Het accepteren van de beperking of aandoening en het hervatten van het seksuele leven is een moeilijk en tijdrovend proces.

De reguliere gezondheidszorg voorziet niet adequaat in de behoefte aan seksuele hulp, en hulpverleners lijken niet goed genoeg om te kunnen gaan met seksuele problemen.

Dat blijkt uit het proefschrift ‘Sexual health of people with disability and chronic illness’ van UMCG-promovendus Harald Kedde.

Hij deed onderzoek naar jonge vrouwen met borstkanker en het blijkt dat deze vrouwen na verloop van tijd weer seksueel actief worden.

Aanvankelijk is dit vooral om de partner een plezier te doen. De vrouwen kunnen er zelf maar beperkt van genieten. Vooral het herstel van de subjectieve en individuele beleving van seksualiteit duurt lang.

Dit hangt samen met verschillende factoren, zoals: het wel of niet kunnen of durven praten over seksualiteit, de kwaliteit van de relatie en de fysieke belemmeringen ten gevolge van de behandeling.

Kedde stelt dat er niet alleen tijdens de behandeling, maar ook nadien bij de nazorg, op meer gestructureerde wijze aandacht moet komen voor seksualiteit. In het geval van jonge vrouwen met borstkanker lijkt die rol het best te kunnen worden gelegd bij nurse practitioners en gespecialiseerde verpleegkundigen in oncologie.

Lees ook:Seks na borstkanker
Lees ook:Huisartsen krijgen seksles
Lees ook:Seksproblemen voor vrouwen met borstkanker
Lees ook:Vrouwelijke seks-delinquenten handelen niet in hun eentje
Lees ook:Mensen met een beperking zijn geen seksloze wezens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>