Van een goed orgasme tuten je oren

Tijdens seks doorloopt een mens 4 stadia: de opwindingsfase, de plateaufase, de orgasmische fase en de resolutiefase.

Tijdens de eerste 2 stadia gaan bloeddruk en hartslag omhoog en spannen sommige spieren zich aan.

De toename van opwinding op psychologisch en fysiologisch gebied zorgt voor een climax en gaat over in de orgasmische fase.

Bij mannen duurt die zo’n 15 seconden en bij vrouwen wat langer. Een ingewikkeld samenspel van het zenuwstelsel, waarbij het lekkere hormoon endorfine vrijkomt. Hierna volgt nog de resolutiefase, waarbij spieren weer ontspannen. Tijdens die laatste fase hebben sommigen last van tinnitus. Wat zegt u? Jawel, suizende oren.

Oma zei altijd dat als je oren tuten of suizen dat er dan mensen over je aan het roddelen waren. ‘Uw rechter, hoe slechter; uw linker, hoe flinker’, als dit stukje oostnederlands overkomt. Maar een wetenschappelijke uitleg weegt zwaarder.

Daarom ging VICE langs bij K.N.O.-arts Dr. Eric Levi. Hij geeft 2 mogelijke oorzaken voor ‘rare oren’ na het klaarkomen.

1. De plotselinge afname van hartslag en bloeddruk zorgt dat er een drukverschil in het middenoor ontstaat en er minder bloed naar het binnenoor stroomt, waardoor de akoestische eigenschappen van het overbrengen van geluid veranderen. Daardoor zou iemand het geluid dus een stuk doffer kunnen ervaren. Bovendien kan het zijn dat het binnenoor minder bloed krijgt en daardoor even niet genoeg voedingsstoffen heeft om signalen door te geven.

2. Tijdens seks en een orgasme worden bepaalde delen van de hersenen actief: de nucleus accumbens (beloning), hypothalamus (oxytocineproductie), amygdala (emoties), hippocampus (geheugenopslag) en het cerebellum (spieren). Andere gebieden worden juist onderdrukt, zoals de prefrontale cortex (besluiten maken) en de temporale kwab (gehoor en gevoel). Dat laatste kan een verandering in gehoorwaarneming geven, met tinnitus als gevolg. Bovendien kunnen de vrijgegeven endorfines ervoor zorgen dat de neurotransmitters in het brein anders reageren en er dus ook qua gehoor een andere waarneming is.

Lees ook:Gruizig van granaatappelsap
Lees ook:Kegelen met je vagina
Lees ook:Een app voor mannen die te vroeg klaarkomen
Lees ook:Steeds meer vrouwen aan de testosteron als opkrikker van het libido
Lees ook:Seks is geen topsport, maar zo verbrand je toch calorie├źn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>