Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben

Vrouwen die vaginistisch zijn, spannen tijdens het vrijen onwillekeurig de spieren van hun bekkenbodem aan.

Deze zitten ongeveer rondom het buitenste gedeelte van de vagina. De spieren kunnen zo krachtig zijn dat de vagina helemaal dicht aanvoelt.

Alsof er niets in kan…

Het aanspannen van de bekkenbodemspier gebeurt vaak al als er maar iets (een vinger, een tampon, een penis) in de buurt van de vagina komt. De gedachte aan penetratie alleen al, kan zo’n reactie teweeg brengen. Bij anderen spant de vagina als deze wordt aangeraakt. Het wordt ook wel dyspareunie genoemd.

Niet iedereen ervaart dat spannen van de spieren rondom de vagina bewust. Bij sommige vrouwen komt het ‘onverwacht’. Andere vrouwen ervaren het aanspannen van de bekkenbodem als een permanente kramp. Er zijn veel individuele verschillen. Maar het resultaat is hetzelfde: de boel zit op slot.

Het kan ook gebeuren dat de vagina sporadisch zo reageert, maar dat er geen sprake is van dyspareunie, bijvoorbeeld wanneer je geen vinger of tampon kunt inbrengen omdat je te gespannen bent, of wanneer een inwendig onderzoek door de dokter niet lukt.

Pas als er systematisch geen, of alleen heel pijnlijke gemeenschap mogelijk is, ondanks dat je dat wel wilt, is er waarschijnlijk sprake van vaginisme. Hierbij speelt een lastige vicieuze cirkel van: pijn voelen – spannen – angst voor pijn voelen – spannen – pijn voelen, enzovoorts.

Het spannen van de bekkenbodemspieren is een natuurlijke reactie op pijngevoel en op de angst voor pijn. Het is een onwillekeurige reactie van het lichaam op gevaar. Bij herhaling van deze reactie ontstaat een reflex, dat wil zeggen dat het spannen iedere keer weer optreedt als de schede benaderd wordt. Dit reflex-proces speelt vaak onbewust.

Toch is er goede hoop! Met begeleiding van een goede seksuoloog valt dyspareunie te behandelen. Zie hier een interessante docu over een vrouw die er open over vertelt…..

Lees ook:Een vaginistische vrouw zit op slot
Lees ook:Vaginisme: veel vrouwen lijden in stilte
Lees ook:Bij vaginisme wordt het walgings-mechanisme niet uitgeschakeld
Lees ook:Pijn bij het vrijen?
Lees ook:Pijn = stop

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaginisme: je wilt wel, maar kunt geen seks hebben

  1. lia

    Wie meer informatie, tips, oefeningen en oplossingen zoekt wil ik graag wijzen op de website http://www.vaginisme.nl

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>