Veel seks geeft vrouwen een beter geheugen

Er zijn tientallen gezondheidsvoordelen aan het hebben van een actief seksleven. Maar er komt er weer eentje bij en die is nogal verrassend. Vrouwen die veel seks hebben, hebben namelijk een beter geheugen. Zo blijkt uit onderzoek van de Canadese Mc Gill University.

Een groep van 78 vrouwen van onder de 30 jaar hield een seksdagboek bij en onderging een geheugentest. Daarbij moesten ze gezichten van mensen én moeilijke woorden onthouden. De seksueel actieve vrouwen waren beduidend beter in het onthouden van de woorden, maar het onderscheidend gezichtsvermogen was bij alle deelneemsters op hetzelfde peil.

De hormonen en neurotransmitters die vrijkomen bij beloning blijken zowel met het geheugen als met seksuele activiteiten te maken hebben. Seks stimuleert het gedeelte van de hersenen waar de impulsen binnenkomen, de hippocampus (vertaling: zeepaardje) genoemd, de gedeeltes aan beide slapen van het hoofd. Deze spelen ook een belangrijke rol bij het omgaan met stress, omdat ze het signaal afgeven voor de productie van het broodnodige stresshormoon cortisol.

Het onthouden van gebeurtenissen en woorden gebeurt voor het grootste gedeelte in de hippocampus zelf, het visuele geheugen daarentegen zit op andere plekken van ons brein. Dus de seksueel meer actieve vrouwen hebben een actievere hippocampus, mogelijk een gevolg van de frequente seks, redeneren de wetenschappers.

Het kleiner worden van de hippocampus is meestal het eerste signaal van de ziekte van Alzheimer. Het kortetermijngeheugen is dan aangetast. De definitieve opslag van kennis in het langetermijngeheugen vindt plaats hogerop, in gebieden van de neocortex, die volgen bij hersenziektes meestal later. Een goede reden om als ouder wordende mens de lijfelijke lusten niet te negeren, lijkt me.

Illustratie: zouden de makers van deze zeepaardjes-vibrators het voorvoeld hebben?

Lees ook:Van seks groeien je hersenen
Lees ook:Mannen slapen beter na seks
Lees ook:Seks in de strijd tegen dementie
Lees ook:Geheugenverlies na orgasme
Lees ook:Stop met porno kijken en ga echt neuken!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>