Waardoor heeft de ene vrouw nul libido en is de andere haast nymfomane?

Lust: wanneer je ermee behept bent in normale proporties, zal niemand er vragen over stellen.

Maar als je zelden of nooit zin in seks hebt, wordt het al een stuk gecompliceerder.

We zijn te druk en te moe, zeggen sommige deskundigen en daardoor hebben we minder zin dan onze voorouders.

Er is teveel pornificatie, zeggen andere.

Hoe dan ook: de wetenschap stort zich op het menselijk libido of aan het ontbreken daarvan……..

Daarover bericht Ingrid Wickelgren van Scientific American.

Geschat wordt dat 40% van de vrouwen tussen de 20 en 70 jaar zelden gevoelens van pure lust heeft. Bij mannen valt dat moeilijk te zeggen: het laatste wat een Echte Man wil is erkennen dat het hem niet zoveel kan schelen.

Bij (s)experimenten in hersenscans blijkt dat vrouwen zonder lust, anders reageren op een blote man dan gemiddeld. Zoals te verwachten is, werd bij degenen met een laag libido het gedeelte van het brein dat verband houdt met lustgevoelens minder geactiveerd, maar het deel dat te maken heeft met zelfcontrôle werd extra geprikkeld.

Mensen met een laag gehalte aan seksueel verlangen hebben een dubbel probleem, volgens Stephanie Ortigue, neuro-wetenschapper aan de Syracuse University.  Aan de ene kant hebben ze moeite met het interpreteren van andermans intenties en de juiste conclusies trekken en tegelijkertijd houden ze hun eigen reacties op erotische prikkels continu in de gaten. Zulke mensen ‘leven niet in het moment’ en dat is bij lust en seks wel een vereiste. De onderzoeker vergelijkt het met het proberen uit te leggen van een mop. De humor werkt dan niet meer.

“Mensen lijden onder een gebrek aan seksueel verlangen”, volgens Ortigue. Wetend dat het minder chemisch is van aard en meer psychologisch, kan natuurlijk ook hoop bieden. Het is dus geen zaak van even een roze pilletje voor vrouwen of een testosteronshot voor mannen, ook al droomt de pharmaceutische industrie daar wel van. Deze mensen zijn waarschijnlijk meer gebaat bij yoga, mindfullness of een andere vorm van therapie. Seks is en blijft een kwestie van los-la-ten.

Lees ook:Wanneer wordt een vrouw wel opgewonden en wanneer niet? Vertel het ons!
Lees ook:De meisjes zijn vaak geiler dan de jongens
Lees ook:Oudere mannen houden met seks hun testosteronspiegel op peil
Lees ook:Vrouwen-viagra: het middel is erger dan de kwaal
Lees ook:‘Libido is een verzinsel, zonder seks ga je niet dood’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>