Hoe (on-)gezond is het om een tijd geen seks te hebben?

Celibatair is bijna niemand. Zelfs nonnen en priesters blijken dat 9 van de 10x niet te zijn.

Wel bestaat er een kleine groep mensen die zegt aseksueel te zijn en dus zelden of helemaal nooit ‘last’ te hebben van lijfelijke jeuk.

In deze tijd waarin dertigers druk, moe en hollende zijn, klagen veel van hen over een gebrek aan seks of een gebrek aan zin daaraan.

Agenda-seks is een typisch woord van deze tijd. Is een tijd van ‘onthouding’ nu eigenlijk goed of slecht?

Droogstaan is niet ongezond. Sterker nog, tot niet heel lang geleden werd zelfs gedacht dat het juist erg goed voor een mens was. De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche (1844-1900) vond dat het totaal uit de weg gaan van seks (dus ook geen masturbatie of erotische fantasieën) uitermate goed was voor de intelligentie en gezondheid. Hij leefde dan ook in een tijd met veel SOA’s, waar nog maar weinig medicijnen tegen waren. Seks kon een slopende dood betekenen.

Ook in deze tijd blijft het natuurlijk risico’s met zich meedragen. Zelfs condooms bieden geen complete zekerheid tegen alle bacteriën en virussen die overdraagbaar zijn. Zo lopen vrouwen een verhoogd risico op baarmoederhalskanker. Het papillomavirus krijgt zeker bij wisselende seksuele contacten meer kans.

En zonder veilige seks kun je natuurlijk nog steeds allerhande geslachtsziektes oplopen. Die betekenen tegenwoordig ~mits op tijd behandeld~ geen langzame pijnlijke dood meer.

Een tijdje ‘droogstaan’ is dus helemaal niet zo slecht. Je houd tijd, energie en ruimte in je hoofd meer vrij voor andere zaken en je bent op den duur ook beter in staat om te beoordelen met wie je nou eigenlijk liever wel en met wie je liever niet het bed deelt. Veel kunstenaars en ook topsporters hebben soms bewust een periode eens geen seks om tot meer creativiteit of topprestaties te komen.

Lees ook:Vreemde fetish: necrofilie blijkt niet verboden bij wet
Lees ook:Het Franse libido holt achteruit
Lees ook:Liever internet dan seks?
Lees ook:Klaarkomen werkt als drugs gebruiken: het is verslavend
Lees ook:Seks is geen doping in de Tour: rust is belangrijker dan lust

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>