De pil werkt bij sommige vrouwen juist libido-verhogend

Vorige week was het opeens actueel. Breg Hofstede schreef een belangwekkend stuk op de site van De Correspondent over het effect op haar leven van het stoppen met de pil.

Haar libido keerde terug en ze voelde zich stukken beter.

Ze besloot op onderzoek uit te gaan naar de bijwerkingen van de pil. Al snel bleek dat veel andere vrouwen met dezelfde klachten rondliepen, vaak zonder te weten waar het precies aan lag.

Maar dat geldt ook weer niet voor alle vrouwen. Lust ontstaat bij hen sowieso minder rechtlijnig dan bij mannen…….

Vandaag schrijft Dirk Draulanus op de site van Knack.be een ervaring van een vriendin, die precies omgekeerd was.

Het stoppen na jaren slikken werd juist een ramp. Na een paar maanden was ze niet alleen haar libido, maar ook haar sexappeal kwijt. Haar boezem was minder geprononceerd en haar taille minder wesp. Ze was mentaal én fysiek een schaduw van de flamboyante vrouw die ze was geweest.

Na een half jaar besloot ze dat het welletjes was, liet ze het spiraal wegnemen en begon ze weer aan de pil. Binnen enkele maanden was ze opnieuw de oude.

Inzake seksualiteit en hormonen zijn er geen stereotypen, concludeert de journalist. Er zijn gemene delers met heel veel afwijkingen.

Vanuit biologisch oogpunt is het niet uitgesloten dat sommige vrouwen een hoger libido ervaren als ze de pil niet nemen, tenminste in de periode rond hun eisprong, want de natuur heeft hen opgezadeld met opwinding om de kans op bevruchting te verhogen.

Zonder pil kan een libido in een menstruele cyclus een wildere weg van pieken en dalen hebben, terwijl het met de pil dikwijls een gemiddeld niveau aanhoudt. Maar dat sluit pieken en dalen niet uit, want die hebben met meer dan hormonen te maken.

Hoe langer een relatie duurt, hoe kleiner doorgaans de zin in seks. Een klein kwart van de vrouwen heeft sowieso niet veel zin in seks, tenzij om kinderen te maken.

 

Lees ook:De Pil: bedacht voor vrije seks, maar vaak een libido-killer
Lees ook:Breg Hofstede: hoe het komt dat de pil je libido plat gooit
Lees ook:Gamende vrouwen zijn tuk op seks
Lees ook:Porno: overdaad schaadt
Lees ook:Mannen hebben om zin te krijgen in seks ook wat vrouwelijk hormoon nodig

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>