‘Vrouwen genieten meer van seks als ze eenmaal natuurlijk gebaard hebben’

Volgens verloskundige Beatrijs Smulders brengt pijn tijdens een natuurlijke bevalling een vrouw in contact met haar pelvis-zône.

“De bonus van de bevalling: het doet pijn, ja, maar alles wordt goed doorbloed en gaat letterlijk en figuurlijk meer open. Anders gezegd: na de bevalling rapporteren vrouwen dat ze zich makkelijker openen en minder geremd zijn tijdens seks”, vertelde ze recent in Volkskrant Magazine.

Ze baseert deze stelling niet op wetenschappelijk onderzoek, maar op haar 40 jaar lange ervaring met verloskunde en vrouwen. Ze begeleide wel zo’n 3000 bevallingen. NRC wilde weten over haar stelling klopt.

De Rutgers Stichting beschreef in 2013 de seksuele levensloop van een mens op basis van een literatuurstudie. Na een bevalling, meestal tussen de 25ste en 40ste levensjaar, neemt de frequentie van seks blijvend af. Tijdens de volgende fase, tussen de 44 tot 55 jaar, blijven seksueel verlangen en gedrag ongeveer gelijk, meldt de krant na opvragen van de cijfers.

Seksuoloog Wil Berghuis is het wel eens met de uitspraak van Neerlands bekendste verloskundige. “De eerste maanden ná de bevalling hebben vrouwen meer contact met hun lichaam en vagina. Ook de doorbloeding wordt beter. Ik kom vrouwen tegen die pas na hun zwangerschap hun eerste orgasme hebben.”

Arts en seksuologe Nicolette Vermeulen trekt de bewering van Smulders juist in twijfel. “40+ is überhaupt een leeftijd waarop veel vrouwen zich vrijer voelen. Een verband leggen met een oerbevalling vind ik wel erg stellig.” Zij ziet in haar praktijk juist veel stellen van boven de 40 met seksuele problemen. “Na de drukke jaren met jonge kinderen is het vrijen uit hun systeem geraakt. De erotiek komt niet uit de lucht vallen.”

NRC beoordeelt de stelling van Beatrijs Smulders dan ook als niet te checken.

Lees ook:Bevallen met een keizersnede leidt niet tot betere seks
Lees ook:Meer pijn bij de seks na bevalling met keizersnede
Lees ook:Nog even over pijn bij het vrijen na een bevalling
Lees ook:Nicolette Kluijver doet boekje open over seks, schaamhaar, scharrels en meer
Lees ook:Masturberen tijdens het baren: een laatste taboe

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>