Waar komt de zomerse neukdrang vandaan?

Waarom wordt een mens hitsig van een vleugje zonneschijn en heb je meer zin om de liefde te bedrijven op een zwoele zomernacht dan bijvoorbeeld op een regenachtige avond in november?

VICE deed een rondje langs Nederlandse wetenschappers.

Toine Schoutens, directeur van de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid  heeft een biologische verklaring. “Een paar duizend jaar geleden, leefden we vooral in de buitenlucht en was ons voortplantingsritme daarop ingesteld. Als je in de zomer seks hebt, dan krijg je aan het begin van het voorjaar het kind. Die kan je dan nog een heel seizoen opvoeden voordat de winter invalt, waardoor het kind sterker is om die winter te overleven.”

Volgens chronobioloog Roelof Hut van de Universiteit van Groningen, zien we zulke seizoengerelateerde voortplantings-strategieën bij veel dieren, maar is deze er bij de mens het minst. “De Nederlandse herten hebben hierdoor bijvoorbeeld echt alleen maar in de herfst zin in seks, terwijl het bij mensen gewoon het hele jaar door gaat.”

Toch wil dat niet zeggen dat het door Schoutens geschapen beeld onzin is. “De ritmiek is misschien slecht, maar je ziet doorgaans wel dat er in de voorjaarsmaanden zo’n 20% meer mensen geboren wordt dan in de winter,” zegt Hut. “Vóór de moderne tijd zag je dat het verschil tussen zomer en winter nog veel groter was, maar nu we zoveel kunstlicht hebben is het gevoelsmatige verschil tussen zomer en winter kleiner geworden.”

UvA-psycholoog Mark Spiering, gespecialiseerd in seksuologie, ziet een meer praktische reden: “Ik denk dat de voornaamste oorzaak van de verhoogde hoeveelheid seks in de zomer simpelweg ligt in het feit dat er meer bloot op straat is. Meer borsten, meer benen, meer sixpacks.”

Lees ook:Mannen worden bloedjegeil van de nakende winter
Lees ook:Qatar maakt Vagina-Stadion klaar voor de WK 2022
Lees ook:Millennium-kinderen hebben minder vroeg seks
Lees ook:Masturberende peuters: daar is niks seksueels aan
Lees ook:Klaarkomen is een kleine dood

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>