‘Een partner die zijn vrouw niet laat klaarkomen: dat is een vorm van verwaarlozing’

Wooden Couple

We schreven hier bij seks.blog al over ‘Jij een orgasme, ik een orgasme’, naar aanleiding van Niña Weijers’ pleidooi om de sekuele hoogtepunten eerlijk te verdelen. Daarbij voegt zich nu haar Vlaamse collega Saskia De Coster in De Morgen. “Een partner die zijn vrouw niet laat klaarkomen geeft haar iets niet. Het is een vorm van verwaarlozing”, schrijft ze. “Heteroseksuele vrouwen komen immers het minst klaar, heteroseksuele mannen het meest. Maar welke vrouw die in een relatie zit gaat dat van de daken schreeuwen?”

Uit recent onderzoek blijkt immers dat de heteroseksuele vrouw het doorgaans zonder orgasme moet stellen. Lesbische vrouwen komen veel vaker klaar. En dat terwijl gelijkheid tussen de lakens net ontzettend belangrijk is. Zelfs “Jay-Z is het aan Beyoncé verplicht haar te doen klaarkomen,” zo stelt de schrijfster.

Dr. Rik van Lunsen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en collega-seksuologe prof. Dr. Ellen Laan brachten recent het boek ‘Seks – Een leven lang leren’ uit, want het loopt nog steeds veel te vaak mis tussen de lakens. Zeker voor vrouwen. Hij verklaart de orgasmekloof waar ook De Coster het over heeft “Het zit nog steeds in onze seksuele cultuur ingebakken dat mannen driften hebben die gekanaliseerd moeten worden, en dat de vrouw daar een belangrijke rol in heeft.”

Anderzijds houden vrouwen die orgasmekloof ook voor een deel ook zelf mee in stand. “Doordat ze geneigd zijn het plezier van hun partner voorop te stellen. Ze hebben het gevoel dat ze vooral in de behoefte van de ander moeten voldoen. Maar eigenlijk moet je voor jezelf zorgen dat het leuk wordt, en ben je zelf verantwoordelijk voor je eigen seksueel genot. Een orgasme is eigenlijk een heel egoïstisch iets, terwijl seks tegelijkertijd ook altruïstisch is. Een fijne vrijpartij heeft twee hoofdingrediënten: lust of opwinding enerzijds, en verbondenheid met je sekspartner anderzijds. Die moet je zien te combineren, en daar loopt het meestal mis.”

Lees ook:De orgasme-kloof dichten met sextoys
Lees ook:De orgasmekloof: hij dénkt dat zij klaarkomt, maar ondertussen…
Lees ook:Hij wil dat zij ook klaarkomt, om zichzelf meer man te voelen
Lees ook:Het vrouwelijk orgasme is een evolutionair mysterie
Lees ook:De orgasmekloof: vrouwen komen bij onenightstands veel minder vaak klaar dan mannen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>