Getsie, neuken opa & oma ook nog?

Je vader en moeder hebben geen seks. Ja ooit, in de periode toen je zelf verwekt werd, maar daarna al heel lang niet meer.

Ouders denken dat ook van hun kinderen, maar de hoeveelheid tienerzwangerschappen en SOA’s onder de 18 bewijzen toch het tegendeel.

Om nog maar te zwijgen over de echt oudere generatie. Opa en oma? Die doen het toch zeker al jaren niet meer.

Kortom: op ouderen en erotiek rust nog steeds een taboe.

Want als we aan seks denken, moet het vooral allemaal zo jong, glad en strak mogelijk zijn.

Rimpelende lijven met passie passen niet in het plaatje van nu………….

Het wordt hoog tijd dat het taboe op ouderen en seks wordt doorbroken, vindt ook dr. Aagje Swinnen, onderzoeker aan het Centrum voor Gender & Diversiteit van de Universiteit Maastricht.

Ze redigeerde de bundel ‘Seksualiteit van ouderen: Een multidisciplinaire benadering’.

Aagje Swinnen legt uit waarom seks en ouderen zo’n moeilijk gespreksonderwerp zijn. “Ouderdom is iets waarvan we afstand willen nemen. Iedereen vindt het een beetje eng om ouder te worden. Vrijwel iedereen heeft er moeite mee om zich voor te stellen hoe de eigen ouders seks hebben. Laat staan dat je je dat van andere oudere mensen moet inbeelden. Oude mensen en seks vinden we al snel vies klinken.”

De auteur beaamt dat dat gek klinkt in een tijd waarin alles lijkt te kunnen. “Er kan inderdaad veel, maar wel binnen duidelijke grenzen. In onze geseksualiseerde maatschappij wordt seksualiteit gekoppeld aan jeugd en het aantrekkelijke, strakke, gezonde lichaam.”

Maar niet alleen de beeldvorming speelt een rol, ook de leeftijd zelf speelt mee. “Bij ouder worden hoort een veranderend lichaam. Het lijf werkt trager, mensen worden minder snel opgewonden. Ouderen die eerst alleen geliefden waren, moeten nu soms voor elkaar zorgen. Dat kan seks van ondergeschikt belang maken. Dat in combinatie met de beeldvorming maakt dat ouderen zelf ook gaan geloven dat seks niet meer voor hen is weggelegd”, aldus Swinnen.

“Zelfs bij veel hulpverleners in verzorgingshuizen leeft het beeld dat seks alleen voor jonge mensen is. Of dat het niet meer hoort als je zorg nodig hebt. Het is hoog nodig dat instellingen daarmee in hun beleid rekening houden, want er is samenhang tussen seksualiteit en kwaliteit van leven. Zieke ouderen kunnen veel troost halen uit seks. Het kan mensen dichter bij elkaar brengen. We moeten beseffen dat iedereen recht heeft op seks.”

‘Seksualiteit van Ouderen’, een multidisciplinaire benadering, Aagje Swinnen, Amsterdam University Press.

Lees ook:Taboe in modern Nederland: ouderen die van seks willen genieten
Lees ook:Een erectie op je 65ste is onvergelijkbaar met die op je 20ste
Lees ook:Oudere mensen weten veel van seks, maar nu nog erover praten
Lees ook:Old Love: passie gaat niet met pensioen
Lees ook:KIJKEN: de seks van opa & oma

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Getsie, neuken opa & oma ook nog?

  1. Pingback: Ook de piemel wordt een dagje ouder…. | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>