5 IDFA-documentaires gaan over de brute realiteit van de prostitutie

Wie nog illusies had omtrent ‘het oudste beroep ter wereld’ en de eventuele lol die de dames van het spreekwoordelijke plezier in hun werk zouden hebben, moet naar het IDFA gaan.

Maar liefst 5 documentaires gaan over de werkelijkheid van de peeskamers……..

Ook de vrolijke ‘ouwe hoer’ Martine Fokkens werd destijds ‘achter het raam geslagen’ meldt De Volkskrant vanochtend.

Martine Fokkens en haar tweelingzus Louise zijn de sterren van de docu ‘Ouwehoeren” (Meet the Fokkens). Het zijn markante vrouwen, met veel humor en levenslust. ‘De koninginnen van de Wallen’, worden ze wel genoemd. Maar zo kleurrijk en nostalgisch als dat allemaal klinkt, zo triest is de film. Uit huis geplaatste kinderen, financiële problemen, sociale uitsluiting; het leven van Martine en Louise was bepaald geen pretje.

4 andere recente documentaires gaan eveneens over de prostitutie en in nog meer films komt het indirect aan de orde. Het thema, hoe oeroud ook, lijkt actueler dan ooit; internationaal neemt de vrouwenhandel schrikbarend toe. De sector verhardt en de misstanden zijn enorm. Prostitutie vergoelijkend blijven zien als een normaal onderdeel van de economie, ‘het oudste beroep ter wereld’, raakt langzaam uit de mode.

Een nieuwe Prostitutiewet, die binnenkort door de Eerste Kamer wordt behandeld, heeft het debat ook in Nederland aangewakkerd. ‘Fatsoensrakkers’ als de Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher, die al jaren een kruistocht voert tegen de criminaliteit op de Wallen, staan tegenover liberalen die vinden dat prostitutie ‘er nu eenmaal bijhoort.’

Wie nog illusies koesterde over prostitutie, kan daar na het zien van ‘Whore’s Glory’ voorgoed afscheid van nemen. En anders is er nog ‘Bad Weather’, waarin de Italiaanse regisseur Giommi het leven op het Bengaalse eilandje Banishanta registreert. Het hele schiereiland is één groot bordeel, waar tientallen vrouwen vechten voor hun bestaan. Sommigen werden verkocht of verhandeld, anderen kwamen er vrijwillig, maar geen van hen kon ergens anders terecht. ‘We zijn geen sekswerkers uit vrije wil’, zegt een van hen. “Allemaal zijn we het slachtoffer van uitbuiting.”

Wat de documentaires glashelder laten zien, is dat een mentaliteitsverandering noodzakelijk is. Prostitutie in 2011 is een ongelooflijk complex probleem; de tijd van Leipe Loetje en Snelle Nelis, die op de Wallen in een gemoedelijke sfeer aan hun gerief kwamen, is voorgoed voorbij. De seksindustrie is groter, onoverzichtelijker en vertakter geworden en de vrouwen worden meer uitgebuit dan ooit.

Het IDFA Documentairefestival loopt van 16 t/m 27 november in Amsterdam

Lees ook:Ouwe Hoeren Fokkens gooien de peeskamer dicht
Lees ook:Ouwe Hoeren vinden het niet leuk meer op De Wallen
Lees ook:Ouwehoeren: docu over Amsterdamse tweeling in de prostitutie
Lees ook:Ouwe Hoeren Fokkens: ‘De Wallen zijn naar de klote’
Lees ook:Ouwe hoeren geven prostitutie-lessen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>