Reacties op ‘Help!, een hoer in de klas’ zijn zeer verdeeld

Afgelopen zondag zond de Humanistische Omroep de documentaire ‘Help!, een hoer in de klas’ uit.

Het doel? Meer aandacht en respect voor het beroep van een prostituee.

Of de docu zijn doel bereikt dan wel compleet gemist heeft, lopen de meningen behoorlijk uiteen……..

Josje is als prostituee werkzaam op de Amsterdamse Wallen. In deze film gaat ze in op vragen van studenten en scholieren over haar beroep. Een soort ‘College Tour’ dus.

CDA-raadslid voor Amsterdam Diederik Boomsma noemt het programma ‘een gotspe’. En hij heeft wel degelijk een punt. “Iedere dag worden honderden vrouwen in Amsterdam commercieel verkracht. Maar omdat prostitutie legaal is, kunnen mensen gaan denken dat het dus wel prima is”, schrijft hij.

PvdA-collega Lodewijk Asscher vond ‘Help! Een hoer in de klas’ een indrukwekkende film. “Voor de weerbaarheid van jongeren is het heel belangrijk om voorlichting over prostitutie te krijgen. Ik vind absoluut dat scholen de maatschappelijke taak hebben om hun leerlingen er op te wijzen wat het vak met zich meebrengt en om vooroordelen bespreekbaar te maken.”

Heleen Mees keek vanuit haar domicilie New York en werd niet blij van de docu. “Het vrolijke gebabbel geeft volgens mij een vertekend beeld van de werkelijkheid – wie groeit er nou op boven een seksclub? Misschien ben ik na 12 jaar wonen in de Verenigde Staten te preuts geworden, maar ik vind de documentaire niet geschikt voor middelbare scholen.”

Dick Pels, socioloog, publicist en directeur van het wetenschappelijk bureau van GroenLinks, houdt zich al langere tijd bezig met het onderwerp prostitutie. Hij vindt het bestaan ervan ‘onbeschaafd’ en ‘onmenselijk’. Pels over ‘Help! Een hoer in de klas’: “Ondanks dat prostituee Josje ook over de schaduwkanten vertelt – collega’s die gedwongen worden of aan de drugs zijn – heb ik niet het idee dat ze echt heeft nagedacht over het systeem waarvan ze deel uitmaakt. Een systeem dat te ver is doorgeschoten, misschien wel met dank aan de verworven vrijheden uit de jaren ’60.”

Ook mij persoonlijk verbaast het zeer dat met geld van de Publieke Omroep een dergelijke documentaire wordt gemaakt. De betreffende prostituee is ook werkzaam voor lichameljk en geestelijk gehandicapten en dat heeft zeker z’n nut, maar om het beroep nu voor jonge mensen in de kijker te zetten als ‘te gek’ en ‘geweldig’ slaat natuurlijk nergens op.

Het meerendeel van de prostituees van nu zit er óf gedwongen, óf vanwege het geld, maar de vrolijkheid en pret zoals die misschien ook nog te zien was bij de Ouwe Hoeren – tweeling Fokkens, is anno 2012 wel weg. En zeg nou zelf: welke vader of moeder staat nou juichend uit zijn stoel op, als hij hoort dat dochterlief stage gaat lopen op De Wallen? In de business dan.

Maar vormt u zelf uw oordeel over ‘Help een hoer in de klas’…..

Lees ook:Nederlandse hoeren zijn boos op Jojanneke en de EO
Lees ook:Ouwehoeren: docu over Amsterdamse tweeling in de prostitutie
Lees ook:Ouwe hoeren Louise & Martine Fokkens beginnen aan internationale roem
Lees ook:Wordt hoerenlopen weer strafbaar?
Lees ook:‘De Wallen, niet alles wat je in de etalage ziet is koopwaar’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>