Eerst neuken dan zoenen?

Een kwart van de jongeren tussen 12 en 25 jaar heeft al ervaring met geslachtsgemeenschap, voordat ze ooit maar eens hebben gezoend of anderszins gevreeën.

Deze opmerkelijke volgorde komt vooral voor onder laagopgeleide jongeren en jongens van niet-westerse, allochtone afkomst. ….

Dat blijkt uit een onderzoek waarop Hanneke de Graaf van de Universiteit Utrecht volgende week promoveert.

De Graaf, onderzoekster bij het kenniscentrum voor seksualiteit Rutgers Nisso Groep, ontdekte dat driekwart van de jongeren volgens een vast patroon seksuele ervaring opdoet: eerst komt tongzoenen, daarna strelen over en onder de kleren, vervolgens naakt vrijen en tenslotte gemeenschap.

De groep die meteen tot de daad komt, is volgens haar minder goed in staat om zijn eigen gevoel te benoemen. Ook durven ze mogelijk vormen van seks waaraan ze nog niet toe zijn, niet te weigeren.

Volgens De Graaf hebben ouders invloed op een ‘gezonde seksuele ontwikkeling van hun kind’. Het blijkt dat kinderen uit hechte gezinnen minder snel aan vaste verkering beginnen en dus ook minder snel met seks bezig zijn.’

”Met name meisjes die een slechte band met hun ouders hebben, beginnen eerder te experimenteren met seks”, aldus de onderzoekster. Voor jongens geldt dat minder, zegt zij.

De wetenschapper liet bijna 5000 jongeren tussen 12 en 25 jaar een vragenlijst invullen via scholen en deels via de gemeentelijke basisadministratie.

Hanneke De Graaf is nu reeds bezig met vervolgonderzoek. Zo wil zij weten waarom sommige jongeren veel sneller dan anderen van zoenen tot gemeenschap komen.

Ook de verschillen in seksuele ontwikkeling tussen jongens en meisjes en tussen jongeren van verschillende achtergronden worden nader uitgezocht.

Lees ook:Allochtone Nederlanders doen vaker een SOA-test dan autochtone
Lees ook:Pubers die een goede relatie met hun ouders hebben, worden later seksueel actief
Lees ook:Gaan moslim-jongens vaker naar de hoeren of noemen zij ze zo?
Lees ook:Seks-fantasieën tiener-jongens en -meiden bijna gelijk
Lees ook:40% NL meiden en 20% jongens heeft ongewilde seks-ervaring

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>