Seksuele uitslovers sterven jonger

Mannen die continu bezig zijn om vrouwen te imponeren, versieren en seks met hen te hebben, stevenen af op een vroege dood.

Hoe sneller ze zich proberen voort te planten, des te eerder mannen hun krachten kwijt zijn……..

Dat is althans de conclusie van wetenschappers van de universiteit van Dyon die de Afrikaanse vogelsoort kraagtrap bestudeerden. Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift ‘Ecology Letters’.

“Seksuele selectie onder mensen is minder intens dan onder kraagtrappen”, vertelt bioloog Brian Preston aan Wired. “Maar misschien volgen we wel dezelfde patronen. Een prikkelende gedachte.”

De regel gaat niet op voor vrouwtjes, alleen voor mannetjes, constateerde Preston. Zij moeten zoveel mogelijk vrouwtjes zien te lokken. Kraagtrappen met veel geldingsdrang produceren veel en goed sperma. Ze schitteren maar kort, want hun productie neemt snel in kwaliteit af. Die ontwikkeling voorspelt aftakeling en de dood.

Die aftakeling zou mannen volgens Preston voor een evolutionair dilemma stellen. Proberen ze zich zo snel mogelijk voort te planten? Dan sterven ze mogelijk eerder. Of verdelen ze hun krachten juist over een langere tijd? In de regel blijven ze dan langer vruchtbaar. Eerder onderzoek bij vissen gaf als uitkomst dat hoe meer promiscue de mannetjes waren, hoe korter hun leven was.

Mensenmannen sterven gemiddeld eerder dan vrouwen. Nader onderzoek zou kunnen aantonen dat seksuele drang daarbij van belang is. Doorgaans wordt aangenomen dat vrouwen langer leven omdat ze resistenter zijn tegen infecties en verouderingsziekten.

Lees ook:Vrouwenverslinders betalen met een vroege dood
Lees ook:Polygamie is goed voor de gezondheid
Lees ook:Suïcidale reproductie: heel veel seks hebben en dan sterven
Lees ook:Adviezen voor je allereerste swingersparty
Lees ook:Eerst seks hebben en dan sterven

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>