Seks is als een chemische explosie in onze hersenen

Vandaag zijn wetenschappers uit de hele wereld in Nijmegen bijeen om te spreken en te horen over de grootste erogene zône van het menselijk lichaam: onze hersenen.

Het symposium ‘Sex and Brain’ is de eerste in z’n soort over de mate waarin seks ‘tussen onze oren’ zit………

Volgens seksuoloog en organisator Paul Rabsztyn van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen is seks als een chemische explosie in de hersenen.

“Lust en libido spelen natuurlijk een rol, maar ook dat wordt aangestuurd door processen in het brein. Daar zit een pakketje dat ineens ontploft, waardoor je zin krijgt.”

Hoe iemand zich seksueel gedraagt is in de baarmoeder al vastgelegd, volgens de seksuoloog, al heeft de omgeving waarin iemand opgroeit natuurlijk wel invloed. In de hersenen bevindt zich de thermostaat van de seks. Als die wordt geprikkeld, ontstaat er een chemische explosie in het hoofd, die allerlei processen in gang zet. Als er iets mis is met de thermostaat en dus met de explosie ontstaan problemen met seks of zelfs seksueel afwijkend gedrag.

Dankzij de toegenomen mogelijkheden van onderzoek met MRI-scanners weten we steeds meer over de werking van seks in de hersenen. Dat levert interessante informatie op over bijvoorbeeld afwijkend seksueel gedrag, zoals bij pedoseksuelen.

Uit Nederland verschijnen vandaag o.a. hersenonderzoeker Dick Swaab en klinisch psychologe Wineke Smid op de bijeenkomst.

Smid, verbonden aan de Van der Hoeven Stichting, deed onderzoek naar plegers van seksueel geweld. De manier waarop mensen omgaan met seksuele verlangens en remmingen kan van belang zijn bij de eventuele aanpak van problemen die hieruit ontstaan.

Lees ook:Ziet hier: de hersenen van een vrouw terwijl ze klaarkomt!
Lees ook:Symposium: het grootste seksorgaan is ons brein
Lees ook:Bestaat seksverslaving eigenlijk wel?
Lees ook:Kaaskoppen lusten er wel pap van
Lees ook:Seks op de eerste date? Een aanrader!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Seks is als een chemische explosie in onze hersenen

  1. Pingback: De grootste orgasme-killers van vrouwen zijn zorgen | Seks

  2. Pingback: Ziet hier: de hersenen van een vrouw terwijl ze klaarkomt! | Seks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>