Post sex blues: als je depri wordt na de daad

Al eerder schreven we hier op seks.blog over post sex blues.

Oftewel: depressief worden na het vrijen, de wetenschap noemt het postcoïtale dysforie.

Gevoelens van warmte en ontspanning na de seks worden ingeruild voor melancholie, irritatie en rusteloosheid.

Volgens Australische onderzoekers is het een ernstig en wijdverbreid fenomeen…..

1 op de 3 vrouwen heeft er mindere of meerdere mate last van, blijkt uit een studie van Queensland Institute of Technology.

200 jonge vrouwen werden ondervraagd over hun seksleven. 33% gaf aan dat ze zich weleens depri voelen na vrijen.

“In normale omstandigheden worden in de periode vlak na het vrijen positieve gevoelens gekoesterd, gekoppeld aan een geestelijke en lichamelijke ontspanning. Helaas ervaart niet iedereen deze warme gloed, want voor sommige mensen overheersen melancholie, huilerigheid, prikkelbaarheid, angst en rusteloosheid”, aldus onderzoeker Robert Schweitzer.

Volgens hem druisen de bevindingen hard in tegen onze intuïtie. “Iedereen ziet seks als een aangename ervaring, maar er blijkt een groep van mensen die zich er onrustig en negatief van gaat voelen. Het is lastig te verklaren en het is een fenomeen dat nog maar weinig aandacht kreeg binnen de wetenschap.”

Daarom heeft het Australische team nu diepgaandere interviews met vrouwen met post-seks blues. “De oorzaak van deze mentale dip is niet duidelijk”, aldus Schweitzer. “Eén van de vrouwen vertelde dat ze zich melancholisch voelt, maar dat het eigenlijk niets met haar partner te maken heeft.”

Slachtoffers van seksueel misbruik hebben vaak gevoelens van schaamte, schuld en verlies bij latere partners. Toch werd er in het onderzoek slechts een matig verband gevonden tussen een geschiedenis van misbruik en de post-seks blues. “Dit suggereert dat er andere factoren aan ten grondslag liggen, zoals biologische aanleg. Pas als de mechanismen ontdekt zijn, kunnen we doktoren mobiliseren om het probleem aan te pakken”, klinkt het besluit.

Lees ook:Moet jij ook huilen na de seks?
Lees ook:Als je depri wordt na een orgasme
Lees ook:Kun je wel janken na het neuken? Dat is de post sex blues!
Lees ook:Sugardaddy geeft tips aan mannen hoe om te gaan met jonge maîtresse
Lees ook:Depri vrouwen hebben meer seks

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>