Suïcidale reproductie: heel veel seks hebben en dan sterven

Mannelijke Stuarts breedvoetbuidelmuizen copuleren tijdens het paarseizoen in sessies van 12 tot 14 uur met verschillende vrouwtjes om zich van nageslacht te verzekeren.

Doordat alle vrouwtjes in dezelfde korte periode van voedselovervloed willen paren en met meerdere partners seks hebben, moeten de mannetjes zo veel energie investeren in seks dat ze uiteindelijk sterven…….

Dat melden Australische onderzoekers van de Universiteit van Queensland in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Suïcidale reproductie komt voor bij slechts enkele soorten buidelmuizen. De mannetjes van deze soorten sterven niet lang hun eerste paarseizoen.

De Australiërs vergeleken het paargedrag van 52 soorten buidelmuizen in Nieuw-Guinea, Zuid-Amerika en Australië.

Uit bleek dat suïcidale reproductie vooral voorkomt bij soorten die leven in gebieden waar voedsel niet het hele jaar beschikbaar is. De vrouwtjes kiezen er dan voor om hun nageslacht te verwekken in periodes waarin ze het makkelijkste aan voedsel kunnen komen.

Hoe korter deze periode is, hoe groter de kans dat de mannetjes sterven na het paringseizoen. Het heeft ook te maken met het promiscue gedrag van de vrouwelijke buidelmuizen.

Doordat zij met meerdere partners copuleren moeten mannetjes zoveel mogelijk paren om hun kansen op nageslacht te maximaliseren.

De mannetjes vechten in tegenstelling tot andere dieren niet om vrouwtjes, maar gaan de competitie aan op basis van hun uithoudingsvermogen.

“Ze verspelen al hun energie met paren”, verklaart hoofdonderzoekster Diana Fisher in The Sydney Morning Herald.

De lange sekssessies zorgen volgens Fisher voor de overmatige productie van bepaalde hormonen. Uiteindelijk leidt dat tot de dood.

“Door de overmatige aanmaak van steroïdhormonen zoals testosteron, nemen ook stresshormonen toe, waardoor hun lichaamsweefsel wordt aangetast en hun immuunsysteem ermee ophoudt, zodat de dieren uiteindelijk sterven na het paarseizoen.”

Lees ook:Als de seksen van penis en vagina ruilen….
Lees ook:Vrouwenverslinders betalen met een vroege dood
Lees ook:Eerst seks hebben en dan sterven
Lees ook:Beestachtig homo- en bi-seksueel
Lees ook:Dronken fruitvliegjes worden homo

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>