‘Van porna gaan vrouwen slechter zien’

Wanneer vrouwen naar erotische films kijken, zorgt dat voor deactivering van een bepaald hersendeel.

Zij zien op dat moment echt letterlijk minder, doordat de hersenen minder goed werken……..

Dat is 1 van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Hieu Kim Huynh, dat hij uitvoerde samen met zijn UMCG-collega’s.

Met behulp van PET-scans gingen zij na wat er precies gebeurt in de hersenen wanneer mensen kijken naar en/of denken aan seks. Aan het onderzoek deden 12 vrouwen en 11 mannen mee.

Tijdens het kijken naar films met een neutraal of een laag erotisch karakter gebeurde er niets, maar bij het bekijken van vrouwvriendelijke porno (porna) trad bij de vrouwen een deactivering op van de primaire visuele cortex en van de aangrenzende delen van de secundaire visuele cortex. Dit zijn de gebieden die betrokken zijn bij het verwerken van datgene wat iemand ziet.

Dit kan volgens de promovendus een lichamelijk effect zijn van seksuele opwinding. Omdat er meer bloed gaat naar hersengebieden die betrokken zijn bij seksuele opwinding, gaat er minder naar de primaire visuele cortex.

Een alternatieve verklaring vormt volgens hem de mogelijkheid dat de context van een erotische film zo expliciet is, dat een uitgebreidere verwerking van het beeld niet echt nodig is.

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat er bij vrouwen meer bloed door de hypofyse stroomt tijdens een orgasme. Bij mannen was dit niet het geval.

De hypofyse reguleert de productie en afgifte van hormonen. Bij vrouwen zorgen deze voor samentrekkingen in de baarmoeder en de vagina en een beter transport van sperma naar eicel.

Een verklaring voor het verschil zou kunnen zijn dat het mannelijk orgasme een veel kleinere toename geeft van de hormonen oxytocine en prolactine dan het orgasme bij vrouwen.

Lees ook:Vrouwen gaan inderdaad ‘out of control’ als ze klaarkomen
Lees ook:Vrouwen komen door masturbatie anders klaar dan door seks met partner
Lees ook:Hersenonderzoekster scant eigen orgasme
Lees ook:Doelpunt = klaarkomen
Lees ook:De Lente maakt ons geiler

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>