50-plussers soms te stijf voor seks

1 op de 5 stellen van 50+ heeft nooit meer seks met elkaar. Ze wijzen met de vinger naar elkaar als naar de reden wordt gevraagd: mannen geven aan dat de vrouw niet wil en vrouwen zeggen dat hun man het niet meer kan.

Bijna de helft geeft aan in bed last te hebben van het ouder wordende lichaam. Mannen hebben bijvoorbeeld vaak erectieproblemen en eenderde van de vrouwen geeft aan zich stram en stijf te voelen.

Dat blijkt uit een onderzoek van PLUS Magazine in samenwerking met Rutgers WPF onder ruim 1300 Nederlanders 50+, waarover De Telegraaf bericht. De helft van de ondervraagden heeft ruim 40 jaar een relatie en 10% zelfs langer dan 50 jaar.

Bij deze studie is vooral gekeken in hoeverre leeftijd en ziektes het seksleven beïnvloeden bij het ouder worden.

De 50-plussers met een partner gaan in elk geval minstens eens per week nog samen onder de wol en eenderde geeft zijn of haar seksleven een 8 of hoger. Vooral mannen zijn tevreden: maar liefst 90% voelt zich naakt op zijn gemak, tegenover 60% van de vrouwen.

“Dat is een verrassend hoge uitkomst”, aldus Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie aan de Universiteit Utrecht.

Seks blijkt voorts prima bespreekbaar onder de 50-plussers. 7 van de 10 koppels voelt zich vrij om er met hun partner over te praten. Toch praat nog 10% hier alleen erover als ze in bed liggen.

Maar ’goede seks’ is niet voor iedereen vanzelfsprekend omdat het lichaam niet meer altijd doet wat het hoofd wil.

“Als mannen erectieproblemen krijgen, stopt een groot deel van hen met seks”, aldus seksuoloog Albert Neeleman. Zo’n 20 procent van de stellen vrijt helemaal niet meer. De reden die de meeste vrouwen geven, is ‘omdat mijn partner dat niet meer kan. Van de mannen die geen seks meer hebben, zegt 31% dat dat komt doordat zij het zelf niet meer kunnen. 36% geeft als reden dat hun vrouw dat niet meer wil. Van de vrouwen geeft 18% aan geen zin te hebben om te vrijen.

“Dan worden de 50-plussers creatief. Ze kiezen andere houdingen, praten over de problemen met hun partner of vragen een arts om hulp. Seks kan dus leuk blijven, ook al moet het anders door leeftijd of ziekte”, concludeert Ineke Mouthaan van Rutgers WPF.

Ruim tweederde van de ouderen met klachten zegt ondanks hun beperkingen lekker te kunnen vrijen. En daarmee doen ze hun gezondheid veel goed, aldus Woet Gianotten. Hij is arts-psychotherapeut, seksuoloog en vooraanstaand deskundige op het terrein van seksualiteit bij ziekte en ouderdom. “Mensen die veel vrijen, zijn gezonder. Daarvoor komt steeds meer bewijs en er zijn ook goede verklaringen voor.”

Volgens Gianotten zijn er wel verschillen tussen mannen en vrouwen: “Mannen leven langer naarmate ze vaker klaarkomen, vrouwen naarmate ze meer genieten van seks. En dat kan allebei, ook als je een nieuwe heup hebt, geen erectie meer kunt krijgen of sneller moe bent door medicijnen.”

Lees ook:50-plussers: niet het orgasme, maar wel de intimiteit is belangrijk bij seks
Lees ook:Kanker: een rotziekte die ook je seksleven verpest
Lees ook:Veel 50-plussers ontevreden met seksleven, maar erover lullen: ho maar!
Lees ook:Over seks in zorgcentra wordt helaas lacherig gedaan
Lees ook:Denken en doen: seks onder de douche is populair

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>