Mannelijke hartpatiënten willen meer aandacht voor seksueel functioneren

Mannelijke patiënten met hart- en vaatziekten zouden graag meer aandacht voor seksuele problemen krijgen dan cardiologen er op dit moment aan schenken.

Dat ontdekte arts-onderzoeker Melianthe Nicolaï, die deze week promoveerde op dit onderwerp bij de afdeling Urologie van het Leids Universitair Medisch Centrum……..

Cardiologen stellen het onderwerp nog niet voldoende aan de orde. Nicolaï stelde daarnaast vast dat zij ook meer kennis behoeven over effecten van medicijnen op het seksueel functioneren van hartpatiënten.

De promovenda verspreidde vragenlijsten onder hartpatiënten (296 mannen en 163 vrouwen) én cardiologen (414 met de specialisten in opleiding erbij) om te onderzoeken wat de wederzijdse wensen zijn.

Tweederde van de mannelijke cardiologische patiënten bleek met erectieproblemen te kampen. De helft van hen zou hiervoor graag door de cardioloog of een gespecialiseerd verpleegkundige behandeld willen worden.

Van de vrouwelijke patiënten rapporteert ook 35% seksuele problemen, maar slechts 6% voelt de behoefte om hierover met de cardioloog over te spreken.

2% van de ondervraagde medisch specialisten meldde seksualiteit vaak te bespreken met de patiënt. Tweederde doet dat regelmatig of soms. Bijna eenderde bespreekt het onderwerp zelden of nooit met patiënten.

Cardiologen weten dat ze op dit gebied tekortschieten. Zij noemen gebrek aan training, kennis en tijd als redenen waarom zij seksualiteit niet vaker bespreken.

Een deel van hen voelt zich daarnaast niet verantwoordelijk voor deze taak. Zij zien daartoe de huisarts als de meest aangewezen persoon.

Medicijnen tegen hoge bloeddruk kunnen negatieve effecten hebben op de seksuele functies (bètablokkers, plastabletten, digoxine), een ander deel is in dit opzicht neutraal (calciumantagonisten, ACE-remmers en alfablokkers) en er bestaan ook medicijnen die juist positieve effecten op de seksuele functie hebben (angiotensinereceptorblokkers en statines).

De kennis die hart- en vaatspecialisten hebben over deze effecten laat te wensen over. Zo wisten zij meestal niet dat de nieuwste generaties bètablokkers géén negatieve effecten meer hebben op seksuele functies.

“Een gemiste kans”, vindt Nicolaï. “Een overstap naar een andere bètablokker zou voor sommige patiënten kunnen leiden tot een verbetering van het seksuele functioneren.”

Ongeveer 30% van de mannelijke hartpatiënten bleek een erectiemiddel te gebruiken of gebruikt te hebben, zoals Viagra. Dat kan gevaarlijk zijn in combinatie met sommige andere medicijnen. Aangezien de overgrote meerderheid het middel niet via de cardioloog verkreeg, is het zorgwekkend dat de helft van hen niet daar ook niet naar informeert.

Nicolaï pleit voor meer aandacht voor het seksueel functioneren bij patiënten. “Het is geen onwil vanuit de artsen”, benadrukt ze. “Het is vooral een gebrek aan tijd en kennis. Cardiologen willen zelf ook graag meer onderwijs over dit onderwerp.”

Het zou in de opleiding Geneeskunde dan ook veel meer aan de orde moeten komen, vindt Nicolaï. “En niet alleen voor cardiologiepatiënten. Ook patiënten met bijvoorbeeld nierziekten, de ziekte van Parkinson of borstkanker ondervinden vaak seksuele problemen.”

Lees ook:HartKliniek opent spreekuur voor seksvragen
Lees ook:Seks lokt zelden hartinfarct uit
Lees ook:Jonge mensen met hart-aandoeningen in de seksuele problemen
Lees ook:Seks in combinatie met hartproblemen
Lees ook:Israeli’s gaan seksproblemen met geluidsgolven te lijf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>