Zijn kale mannen potenter?

Wie denkt aan mannen als Bruce Willis, Michael Jordan en Andre Agassi, denkt ook onmiddellijk aan een sterke, masculine uitstraling én heel wat vrouwelijke fans.

Ze hebben echter nog iets gemeen: deze heren zijn namelijk kaal.

Het mannelijk hormoon testosteron is de boosdoener bij haarverlies. Daar wordt ook altijd een groter libido en een grote seksuele aanterkkingskracht bij bedacht.

Maar zijn kale mannen nou ook echt grotere tijgers in bed?

De BBC ging kijken of het om een feit of een fabel gaat.

In 1960 ontdekte dokter James B. Hamilton van de Yale universiteit dat er een opvallend verband is tussen een lage dosis testosteron en het uitblijven van een kalende kruin.

In die tijd werden jongens met mentale problemen of gedragsstoornissen vaak gecastreerd. Hij volgde de jongens gedurende 18 jaar en ontdekte dat ze, in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten met een normale testosteronproductie, geen terugwijkende haarlijn hadden.

Toch blijkt uit recenter onderzoek dat de hoeveelheid testosteron niet noodzakelijk doorslaggevend is. Zo kunnen mannen met een relatief lage dosis hormonen ook kaal worden. De hoeveelheid testosteron in de bloedstroom bepaalt niet of je al dan niet kaal wordt, het zijn een aantal genen die het bepalen.

Die zijn verantwoordelijk voor overgevoelige haarzakjes die krimpen na contact met kleine hoeveelheiden testosteron. Door te krimpen wordt de groei gesaboteerd tot er uiteindelijk alleen nog een kale schedel overblijft.

Sorry jongens: mannen met kalende hoofden kunnen zich dus helaas niet troosten met de gedachte dat ze pittiger zijn tussen de lakens.

Lees ook:Voetballers zijn pas echte kerels
Lees ook:Testosteron: noodzakelijk voor zijn én haar libido!
Lees ook:Slaaptekort verneukt ‘s mans libido
Lees ook:Neanderthalers hadden veel meer seks dan moderne mens
Lees ook:Wat ‘glaasje op’ met je seksleven doet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>