2015: een kwart van de ouders spreekt niet over seks!

Er lijkt een nieuwe preutsheid te zijn in een wereld die steeds verder seksualiseert.

Wellicht is het eerste wel een gevolg van het laatste, maar het is jammer dat jonge ouders van nu niet open en eerlijk antwoorden geven op seksvragen van hun kinderen of daar zo nu en dan zelf eens een gesprek over beginnen.

Er is geen leeftijd waarop je dat moet doen. Dat begint ~als het goed is~ al heel jong bij de eerste vragen die kinderen hebben.

Geen bloemetjes en bijtjes, maar vagina en sperma……

Een kwart van de ouders vertelt hun tienerzoon of -dochter en 30% van de pubers 12+ zegt zelfs nog nooit met hun ouders over seks te hebben gepraat, blijkt uit een studie van Motivaction voor het AD Gezinsonderzoek.

Ouders vinden het vaak moeilijk om over seks te praten en kinderen worden er ook ongemakkelijk van en toch bleek eerder deze maand uit studie van de Nijmeegse genderonderzoeker Marijke Naezer dat pubers het juist als positief ervaren als ze zulke open gesprekken kunnen voeren met hun vader en/of moeder.

Onderzoeker Frits Spangenberg zegt het zorgelijke cijfers te vinden. “Er is een groep kinderen die geen voorlichting krijgt.”

Hij vindt dat ouders meer verantwoordelijkheid moeten nemen, omdat kinderen hun beeld van seksualiteit anders opdoen uit de media en internet en dat gebeurt sneller dan ouders denken.

Seksuologe Sanderijn van der Doef van RutgersWPF daarentegen zegt dat ouders het best goed doen.

“Ik vermoed dat de cijfers veel hoger liggen: tieners ervaren gesprekken over voorlichting niet als een gesprek over seks. Ouders doen het eigenlijk goed: een subtiel gesprek, zonder het al te zwaar te maken. Een gesprek op jonge leeftijd over ‘een baby in de buik’ is ook al voorlichting.”

Van der Doef raadt ouders dan ook aan zo vroeg mogelijk voorlichting te geven, zeker als kinderen zelf vragen beginnen te stellen.

Praat met je kind over seks voordat internet dat doet!


Lees ook:Mijn kind en jouw kind doen vast en zeker nog niet aan seks (ahum)
Lees ook:Ouders moeten met kinderen praten over sextingen
Lees ook:Pubers die een goede relatie met hun ouders hebben, worden later seksueel actief
Lees ook:De dubbele moraal van de USA: meerendeel huidige ouders geeft kids geen seksuele voorlichting
Lees ook:8000 oververhitte ouders pleiten tegen seksdokter Corrie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>