50-plussers: niet het orgasme, maar wel de intimiteit is belangrijk bij seks

Ouders kijken vaak met angst en beven naar hun ontluikende puberkinderen. “Hij of zij zal toch niet al….” Dat is altijd zo geweest, Het voordeel en het nadeel van nu is dat seks echt op elke straathoek aanwezig is.

Grappig is dan ook dat uit onderzoek blijkt dat jongeren weliswaar meer praten over seks, maar het minder doen dan hun ouders en grootouders. Tsja: en van dat laatste willen die jongeren ook niks van weten. “Gatver, doen opa en om het ook nog?”

Maar 50-plussers van nu hebben het nog heel fijn in bed. “Orgasme is geen must, intimiteit wel”, zeggen velen.

Zo blijkt uit onderzoek van magazine PLUS in samenwerking met Rutgers WPF, Kenniscentrum seksualiteit.

Ruim tweederde geeft aan prettig te kunnen vrijen. Veel 50-plussers vrijen zorgeloos. Eenderde geeft zijn seksleven een 8 of hoger, en bijna de helft vrijt minstens eens per week.

Ruim de helft wordt in bed niet beperkt of gehinderd door ziekte, de gevolgen van medicijngebruik of ouderdomsklachten. De andere helft vrijt niet meer zo soepel. Bij hen werkt hun gezondheid belemmerend. Van een beetje (35%) tot ernstig (14%). Mannen merken dat vooral aan erectieproblemen, vrouwen hebben vaak minder zin in seks of last van een droge vagina of omdat de pártner gezondheidsklachten heeft (44%).

De helft van de ouderen die aangaf last te hebben van beperkingen tijdens het vrijen, ging op zoek naar een oplossing en besloot de problemen met hun partner te bespreken. 49% bespreekt dit met de partner, 41% ging naar een hulpverlener: meestal de huisarts.

32% zocht de oplossing in een andere manier van seks. Toch lukt dat lang niet iedereen, weet seksuoloog Albert Neeleman. “Als mannen erectieproblemen krijgen, stopt een groot deel van hen.” Dat blijkt ook uit het Plus-onderzoek. Zo’n 20% van de stellen vrijt helemaal niet meer.

Seks is heel bespreekbaar, blijkt uit het onderzoek. 70% van de stellen praat erover, zowel in bed als erbuiten. Bij de meesten van hen komen in die gesprekken ook de gevolgen van ziekte, medicijngebruik of leeftijd aan de orde.

Ondanks fysieke belemmeringen voelt driekwart van de ondervraagden zich prettig in z’n eigen lichaam, ook bloot. Een kwart voelt zich zonder kleren niet op z’n gemak. Dat is bij de meeste vrouwen begonnen na hun 50ste, en bij het merendeel van de mannen na hun 55ste. Vooral de buik zit in de weg. Soms zelfs letterlijk. Maar ook borsten en geslachtsdelen zelf kunnen reden zijn voor gêne.

Voor veel mensen is het een opluchting om te weten dat het niet aan hen ligt, maar vaak wordt veroorzaakt door hun kwaal, ziekte of juist geneesmiddel. En er is vaak iets aan te doen. Soms kan de arts iets anders voorschrijven of de dosering aanpassen. Of juist een medicijn toevoegen, bijvoorbeeld een erectiepil als viagra. Veel vrouwen zijn geholpen met een goed glijmiddel, waardoor een droge vagina geen belemmering meer hoeft te zijn.

De nieuwe PLUS met het uitgebreide verslag van het seksonderzoek ligt vanaf vandaag in de winkel.. Voorts is een aanrader: De documentaire ’69: liefde seks senior’ uit 2013 van Menna Laura Meijer 

Foto boven: Erwin Olaf uit zijn prachtige serie ‘Mature’ uit 1999

Lees ook:50-plussers soms te stijf voor seks
Lees ook:Wat heet normaal bij seks ?
Lees ook:Relatie is geen remedie tegen AIDS
Lees ook:Sukkelseks is de praktijk van alledag
Lees ook:Helft vrouwen doet het liever ‘gekleed’ dan naakt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>