Kun je wel janken na het neuken? Dat is de post sex blues!

‘Elk dier is triest na de coïtus, behalve de vrouw en de haan’, schreef de Griekse arts en filosoof Claudius Galenus rond het jaar 150. Hij had het echter bij het verkeerde eind.

Veel vrouwen voelen zich na de seks triest en melancholisch

Zo blijkt uit onderzoek van de Queensland University of Technology en de University of Zurich onder 230 vrouwen, waarover is gepubliceerd in vakblad Journal of Sexual Medicine.

46% van de vrouwen verklaarde dat ze deze symptomen weleens ervoer. Het post-coïtale dysforie. Ruim 5% meldde dat ze in de maand voorafgaan al enkele keren PCD-symptomen hadden. Daarbij bleek geen verband tussen PCD en intimiteit in vaste relaties.

Eerdere studies toonden aan dat 10% van de vrouwen deze ‘post-sex blues’ hebben. Die uit zich in huilbuien, angst, agitatie, een gevoel van melancholie of depressie en zelfs agressie. In een studie uit 2011 van het Queensland Institute of Technology stelde eenderde van de vrouwen zich terneergeslagen te voelen na de seks, ook als die bevredigend was.

Deze wetenschappers leggen de oorzaak bij hormonale veranderingen die na een orgasme optreden en soms ook zorgen voor post-coïtale hoofdpijn. Onderzoeker Robert Schweitzer van de universiteii van Queensland meent dat die negatieve emoties na de seks wellicht ook een evolutionaire functie hebben.

Lees ook:Post sex blues: als je depri wordt na de daad
Lees ook:Als je depri wordt na een orgasme
Lees ook:Moet jij ook huilen na de seks?
Lees ook:De after sex selfie in plaats van de peuk na het neuken
Lees ook:Seks tegen de dip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>