Jongeren die vroeg puberen, beginnen vroeg met masturberen

Jongeren die vroeg in hun puberteit komen, beginnen eerder met soloseks, maar niet eerder aan seks met een partner.

“Het speelt niet zozeer een rol of een jongere vroeger of later rijp is in vergelijking met leeftijdsgenoten in Vlaanderen, maar eerder of hij of zij vroeger of later rijp is binnen de vriendengroep”, aldus masterstudente klinische psychologie Lisa Devoogdt (UGent) in haar scriptie.

De afgelopen 3 jaar verzamelden verschillende Gentse studenten data bij 295 Vlaamse jongeren. Daarvoor werd onderscheid gemaakt in masturbatie, niet-genitale seks en ‘de daad’.

“In het algemeen blijkt dat jongeren die een vroege puberteitsontwikkeling doormaken ook meer bezig zijn met de ontwikkeling van hun seksualiteit, niet enkel de relationele seksualiteitsontwikkeling maar ook de meer autonome ontwikkeling die op zichzelf gericht is, namelijk de ervaring met zelfseks.”

De masterstudente vindt het belangrijk dat toekomstig onderzoek, in plaats van te focussen op geslachtsgemeenschap, meer aandacht moet besteden aan het begin en de ontwikkeling van de seksuele carrière bij jongeren. Omdat uit het onderzoek ook bleek dat attitudes van de jongeren een rol spelen, vooral bij jongens. Want bij meisjes is het vooral de puberteit zelf die invloed heeft op de seksuele gedragingen.

Lees ook:Jongeren zien seks en romantiek helemaal niet los van elkaar
Lees ook:Eerst neuken dan zoenen?
Lees ook:Porno-surfende puberjongens beginnen ook eerder aan echte seks
Lees ook:Vrouwen gemiddeld half jaar jonger dan mannen ontmaagd
Lees ook:Sekservaringen Nederlandse en allochtone jongeren verschillen sterk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>