Lang leve de clitoris: het kloppend hart van de vrouwelijke seksualiteit

Er is niks zorgwekkends aan als een vrouw door louter vaginale penetratie niet klaarkomt. Ergo: een clitoraal orgasme is een onmisbaar aspect van haar seksleven. Waar ‘good old’ Sigmund Freud een eeuw geleden nog beweerde dat een ander orgasme als alleen via ‘de daad’ voor seksueel onvolwassenen is, wordt nu het tegendeel bewezen.

De meerderheid van de vrouwen komt klaar door een combinatie van vaginale en clitorale stimulatie. Er is in tegenstelling tot mannen bij hen zelfs sprake van een veelkleurigheid aan orgasmes.

De Amerikaanse neurowetenschapper Nicole Prause ging na in een onderzoek bij 88 vrouwen tussen 18 en 53 jaar oud of er een verschil is tussen degenen die clitoraal dan wel vaginaal hun hoogtepunt bereiken. Ze kregen gedetailleerde vragen over hun mentale en seksuele gezondheid en daarna een reeks erotische films voorgeschoteld, waarvan ze moesten melden hoe veel of weinig ze daarvan opgewonden raakten.

Daaruit kwam naar voren dat de ‘clitorale vrouwen’ sneller seksueel geprikkeld raken bij het zien van erotische beelden dan de ‘vaginale vrouwen’. Voorts werd niet geconstateerd dat 1 vorm van klaarkomen superieur is of dat er verband zou zijn met de mentale gezondheid van een vrouw. De meerderheid (64%) gaf aan dat het een combinatie van stimulaties is die hen tot een hoogtepunt brengt.

“Je zou enerzijds zeggen dat het eigenlijk triest is dat er anno 2016 nog onderzocht moet worden of vrouwen die clitoraal klaarkomen psychisch gestoord zijn, maar aan de andere kant is elke studie rond het vrouwelijk orgasme toe te juichen en moeten er blijkbaar nog steeds taboes doorbroken worden op dat punt”, aldus Prause.

Een recente enquĂȘte van Cosmopolitan concludeeerde dat 57% van de vrouwen altijd klaarkomt bij de seks, vergeleken met 95% van de mannen. 38% van de vrouwen gaf aan dat het wegblijven van een hoogtepunt altijd te wijten is onvoldoende clitorale stimulatie.

Laat ons een loflied aanheffen op dat kleine, zo lang verwaarloosde, seksorgaan!

Lees ook:Een grote penis bezorgt vrouwen vaker een vaginaal orgasme
Lees ook:Hoe komt een vrouw klaar van anale seks?
Lees ook:‘Een vaginaal orgasme bestaat niet’
Lees ook:Yes, yes, vrouwen kunnen zowel vaginaal als clitoraal klaarkomen
Lees ook:Het geheim van een orgastische vrouw zit tussen haar oren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>