Ouderen die goed slapen hebben tevens een beter seksleven

Een bed is voor slechts 2 zaken bedoeld. In de eerste plaats voor de broodnodige rust en in de tweede plaats om fijn intiem te zijn met een partner. Maar deze 2 zaken hebben wel degelijk een wisselwerking. Zo kent iedereen wel het lekker in slaap vallen na bevredigende seks. Maar andersom zorgt voldoende nachtrust ook voor een tevredener gevoel over seks.

Vrouwen die tijdens hun menopauze aan slapeloosheid lijden, zijn minder blij met hun seksleven. Zo blijkt uit onderzoek van Harvard Medical School, de Universiteit van Californië en de Mayo Kliniek in Arizona onder 93.668 vrouwen (tussen de 50 en 80 jaar), waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Menopause.

56% meldde ‘best’ of ‘zeer’ tevreden te zijn met hun seksleven en 52% bevestigde in het afgelopen jaar seks te hebben gehad met een partner. Iets minder dan eenderde gaf aan te lijden aan slapeloosheid, wat vaak een symptoom is van de overgang en kan leiden tot hogere bloeddruk en depressies. De relatie tussen de slaapkwaliteit, de lengte van de slaap en de seksuele tevredenheid bleef in stand, ook na verrekening met andere eventuele psychische of fysieke aandoeningen.

Terwijl slapeloosheid bij vrouwen zorgde voor de afname van hun libido, nam opmerkelijk genoeg de frequentie van de seks die ze met hun partner hadden niet af. Volgens de wetenschappers zorgt de aard van de slapeloosheid er wel voor dat vrouwen hun dagelijkse activiteiten, waaronder ook seks, blijven doen, maar dat hun beeld en tevredenheid over hun lichamelijke activiteit gekleurd worden door vermoeidheid.

Dr. Jo Ann Pinkerton, directeur van de NAMS: “Vrouwen en zorgaanbieders horen het verband tussen symptomen van de menopauze en slaaptekort en hun effecten op seksuele tevredenheid, te herkennen”, vertelt ze. “Gelukkig bestaan er effectieve behandelingen die kunnen helpen, zoals hormoontherapie, die het effectiefst blijkt.”

Voorts bleek dat de relatie tussen slaapniveaus en seksueel plezier verschilt per leeftijdsgroep. Zo zouden oudere vrouwen, in vergelijking met jongere, minder vaak seksueel actief zijn als ze minder dan 7 of 8 uur nachtrust hebben. Vrouwen boven de 70 die minder dan 5 uur per nacht slapen, zijn 30% minder seksueel actief dan hun leeftijdgenotes die een langere nachtrust genieten.

Lees ook:Slaaptekort nekt de seks bij menopauzale vrouwen
Lees ook:Senioren & seks: kwaliteit en kwalitijd in plaats van kwantiteit
Lees ook:Yoga verbetert zin in seks bij vrouwen aanzienlijk
Lees ook:Minder zin na menopauze? Slik een pil met mannenstof
Lees ook:Het aantal vrouwelijke orgasmes is een graadmeter

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>