Viral load: over hiv-besmette homo’s die zonder condoom seks hebben

Ik dacht eigenlijk altijd dat het een ‘een select clubje gekken’ was dat terwijl ze hiv-besmet zijn onbeschermde seks heeft met een partner. Recente trends laten wat anders zien.

Homoseksuele mannen gebruiken naast condooms ook andere strategieën om besmetting met hiv te voorkomen. Ze houden rekening met hun zogenoemde viral load………….

Die trend constateerde de Hiv Vereniging Nederland in gezamenlijk onderzoek met de GGD Amsterdam. Ze onderzochten de verschillende alternatieve strategieën die hiv-positieven gebruiken om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden.

Robert Witlox van Hiv Vereniging Nederland licht e.e.a. toe, waarbij je moet weten dat de zogenaamde ‘viral load’ de hoeveelheid virus van hiv-besmette mensen in hun bloed is.

“Serosorteren is de bekendste strategie. Daarbij kiezen hiv-positieven iemand met dezelfde sero-status. Kort gezegd vrijen hiv-positieve mannen met elkaar zonder condoom omdat ze allebei toch al besmet zijn. Een tweede strategie is viral load-sorteren. Hiv-positieven met een lage viral load hebben dan seks met hiv-negatieven. Een laatste strategie is strategisch positioneren. Daarbij neemt de hiv-positieve man bewust de passieve of ontvangende rol in tijdens anale seks met een hiv-negatieve man.”

“Alleen als het gaat om een monogame relatie waarbij de viral load erg laag is en er geen andere soa’s meespelen, is het risico op besmetting klein genoeg om zonder condoom te vrijen. Wanneer andere soa’s in het spel zijn zoals syfilis of hepatitis C, is het raadzaam om te allen tijden met condoom te vrijen, omdat die soa’s in combinatie met hiv ernstige gevolgen kunnen hebben.”

Overigens is hiv aan het vervrouwelijken. Dat is een mooie wijze om een afschuwelijke boodschap te verpakken. Namelijk dat er op dit moment wereldwijd meer vrouwen dan (homo-)mannen besmet raken met het virus dat aids veroorzaakt.

Lees ook:Condoomloze seks onder strikte voorwaarden kan met HIV-partner
Lees ook:Condoommoeheid: 3 hiv-besmettingen per dag
Lees ook:Pil of condoom? Liever niet!
Lees ook:Relatie is geen remedie tegen AIDS
Lees ook:ZIKA-virus kan via seks worden doorgegeven: gebruik een condoom!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>