De anticonceptiepil ligt bijna op zijn nachtkastje

Hoewel vrouwen er weinig fedusie in hebben als hun man de anticoncepriepil gaat slikken in plaats van zijzelf, vordert de pharmaceutische industrie op het gebied van de ‘mannenpil’ gestaag.

Op korte termijn is het dus in principe mogelijk dat zij voor het vrijen aan haar lief vraagt: “Schattebout, heb jij je pilletje wel ingenomen dan?”

De resultaten van nieuw onderzoek zijn gepubliceerd in het vakblad ‘Endocrinology’.

Het tijdelijk uitschakelen van de vruchtbaarheid is bij mannen iets lastiger dan bij vrouwen. In plaats van 1 eisprong per maand, moet bij mannen de productie van miljoenen spermacellen per dag worden voorkomen.

Bij hormonale anticonceptie lukt dit alleen met relatief hoge doseringen en die kunnen weer gepaard gaan met bijwerkingen, zoals een verminderd libido.

Een groep Amerikaanse onderzoekers besloot daarom te zoeken naar een andere route om de zogeheten ‘spermatogenese’ tijdelijk te kunnen onderbreken. Uit eerder onderzoek was al bekend dat de productie van spermacellen kan stoppen bij mens en dier met een ernstig vitamine A-tekort.

Nou is zo’n tekort in de westerse wereld niet alleen heel zeldzaam, het is ook onwenselijk, omdat vitamine A belangrijk is voor allerlei andere lichaamsfuncties, zoals nachtzicht. Maar de vitamine blijkt in teelballen zijn werk te doen via een specifieke receptor, die geen belangrijke rol te speelt bij de andere functies van de vitamine A.

De nieuwe mannenpil bevat daarom een stof die chemisch op de vitamine lijkt, maar niet dezelfde werking heeft. De vitaminereceptor wordt door deze stof bezet gehouden en de productie van spermacellen valt stil.

Volgens de onderzoekers is een lage dosering al effectief om zwangerschap te voorkomen. Ze vonden op korte termijn geen bijwerkingen en gaan nu kijken of de mannenpil ook na meerdere jaren gebruik geen gezondheidsrisico’s meebrengt.

Lees ook:Nou mannen, binnenkort kunnen jullie aan de anticonceptiepil
Lees ook:De beste vitamines en supplementen voor je …… penis
Lees ook:Kijk hoe groot je erectie nog is als je 40, 50 en 60 bent!
Lees ook:Gezond(e) vagina-voer voor vrouwen
Lees ook:Zonder kapje doen spermacellen niets

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>